background branding

Kabinet gaat in tien gemeenten experimenteren met staatswiet

staatswiet-gemeenten-28-08-2019.jpg

Tien gemeenten doen mee aan het experiment met staatswiet, meldt de NOS op basis van bronnen. Tien is het maximale aantal dat in het regeerakkoord was afgesproken. Onder de deelnemende gemeenten zijn in elk geval Tilburg, Almere en Breda. De bedoeling is dat de proef in 2021 begint.

Donderdag komt een commissie onder leiding van hoogleraar Knottnerus met een advies over de complete lijst van gemeenten die meedoen en verwacht wordt dat het kabinet die aanbeveling volgt.

Lees ook: Gewone wiet mag tijdelijk naast staatswiet verkocht worden

Legalisering

Nu zijn de teelt en levering van cannabis aan coffeeshops verboden en wordt verkoop, onder voorwaarden, gedoogd. In het regeerakkoord staat dat er experimenten worden gedaan met het telen van wiet door de staat en levering aan coffeeshops in zes tot tien gemeenten. Er zijn in totaal 26 gemeenten die mee willen doen en de vier grote steden hebben al bekend gemaakt niet enthousiast te zijn over de proef. 

Update 28 augustus 2019: Deelnemerslijst wietproef

Aan het experiment doen onder andere Groningen, Tilburg, Almere, Breda, Maastricht, Nijmegen en Arnhem mee. Ook Zaanstad, Heerlen en Hellevoetsluis nemen deel, blijkt uit ministeriële stukken waarop het ANP de hand heeft gelegd.

Breda, Maastricht en Heerlen zijn wegens hun ligging aangemerkt als 'grensgemeenten'. Dat betekent dat coffeeshops daar geen wiet mogen verkopen aan buitenlanders. Dat moet voorkomen dat drugstoerisme een vlucht neemt.

De commissie die zich in opdracht van het kabinet over de aanmeldingen heeft gebogen, brengt donderdag haar advies uit. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en zijn collega Bruno Bruins (Medische Zorg) nemen dat advies, waarin deze tien gemeenten worden aanbevolen, over.

Een aantal andere gemeenten waar de wietteelt clandestien blijft, wordt tegelijkertijd gevolgd om de resultaten te kunnen vergelijken. Die controlegroep moet nog worden aangewezen.

Update 12:31: Zeven gemeenten mogen niet deelnemen

Lelystad, Roermond, Hoorn, Helmond, Zutphen, Tiel en Midden-Groningen mogen niet experimenteren met legale wietteelt, maar ze krijgen toch een rol in de proef. Ze zijn voorgedragen als vergelijkingsgemeente, waartegen de bevindingen in de experimenterende gemeenten kunnen worden afgezet. Bovendien zijn de gemeenten uit deze controlegroep reserve mocht er alsnog een gemeente afhaken, zegt de commissie die zich in opdracht van het kabinet over de selectie heeft gebogen.

De commissie raadt het kabinet bovendien aan een uitzondering te maken voor Utrecht. Het kabinet zou moeten kijken of Utrecht toch niet op een andere manier kan meedoen, vinden hoogleraar André Knottnerus en zijn commissie. De grote steden hebben immers hun eigen specifieke 'uitdagingen'.

Vergunning verliezen

Coffeeshops in een deelnemende gemeente die niet willen meedoen, riskeren hun vergunning te verliezen, zegt Knottnerus. Maar de burgemeesters hebben hun coffeeshophouders gepolst en verzekeren hem dat er groot draagvlak is.

Coevorden, Oldambt en Venlo mogen zelfs niet als reserve of controlegemeente dienen. Deze grensgemeenten kunnen zich niet houden aan de eis om buitenlanders uit de coffeeshop te weren. Maar de commissie wil deze gemeenten toch bij het experiment betrekken, om ook van hun ervaringen te leren.

Meer controlegemeenten nodig

De commissie had liever meer gemeenten laten meedoen, maar dat wilde het kabinet niet. Het experiment is een moeizaam coalitiecompromis tussen voorvechter D66 en verklaarde tegenstanders als CDA en ChristenUnie. Met tien gemeenten kiest de commissie voor het maximumaantal dat het regeerakkoord toelaat. Om ook aan tien controlegemeenten te komen, worden er nog een paar bij gezocht.

Update 13:00: Kabinet neemt niet alle adviezen over

De deelnemende gemeentes zijn zo gekozen dat alle windstreken aan bod komen. Ook moesten er genoeg grotere gemeenten en minstens twee grensgemeenten meedoen. Verder moest de wietmarkt in de gemeenten groot genoeg zijn.

Het kabinet stemt met de voordracht in, maar neemt niet alle adviezen van de commissie over. 

'Afscheid van halfslachtige gedoogbeleid'

'Eindelijk gaan we stappen zetten om afscheid te nemen van het halfslachtige gedoogbeleid dat Nederland kent', zegt burgemeester Paul Depla. Depla is een groot voorstander van legaal geteelde hennep: 'Dan zijn coffeeshops niet langer afhankelijk van een illegale markt die wordt gedomineerd door meedogenloze criminelen', vindt hij.

De deelnemende gemeenten huisvesten samen 79 van de 567 coffeeshops in heel Nederland.

Bron: ANP Mediawatch / NOS