Je Netflix-account is niet zomaar meer te delen: zo werkt het en dit gaat het je kosten

Netflix_artikel_radar_2023.jpg

De meeste Netflix-gebruikers is het niet ontgaan dat er sinds kort nieuwe voorwaarden zijn. Zo is het niet meer mogelijk om voor dezelfde prijs meerdere gebruikers via verschillende woonadressen te laten kijken. Op het forum van Radar kwamen hier veel vragen over. Hoe werkt het precies en wat gaat het kosten?

De nieuwe regels

Om een beeld te krijgen van wat er gaat veranderen en wat de gevolgen zullen zijn, is het belangrijk om eerst helder te krijgen wat er precies gaat veranderen. Waar je vroeger met een duurder abonnement voor vier schermen het account nog makkelijk kon delen - hoewel dit officieel niet was toegestaan - gaat dat nu veranderen. Netflix gaat er actief op toezien dat dit niet meer gebeurt. Wel blijft het toegestaan om een abonnement van vier schermen binnen het eigen huis te verdelen.

Wat gaat dat me kosten?

Een Netflix-abonnement voor vier schermen kost 15,99 euro per maand. Als je dit in de oude situatie onder vier personen zou verdelen, kom je uit op een totaalbedrag van ongeveer 4 euro per persoon per maand. Het goedkoopste losse abonnement voor een persoon kost 7,99 euro per maand.

In de nieuwe situatie kan er wel voor 3,99 euro extra per maand een gebruiker op een andere locatie worden toegevoegd, met een maximum van vier personen totaal. Dit betekent dat je in de nieuwe situatie ongeveer 7 euro per persoon per maand kwijt bent, tenminste als je ook de opstartkosten deelt door het aantal gebruikers. Dat is dus één euro minder dan wanneer je zelf een los abonnement neemt.

Hoe gaat Netflix dit controleren?

Netflix geeft aan dat ze gegevens als IP-adressen, apparaat-ID’s en accountactiviteit gaan gebruiken om te controleren of de verschillende gebruikers wel woonachtig zijn op hetzelfde adres. Wél zal het mogelijk blijven Netflix onderweg of op vakantie te kunnen gebruiken, maar hoe ze dit precies gaan controleren is nog niet helemaal duidelijk. 

Profiel overdragen

Maak je je trouwens druk of je al je gegevens kwijt zult raken als je uit een vier-schermen-pakket naar een eigen account overstapt? Niet getreurd, want bij het aanmaken van een nieuw Netflix-account kun je gegevens van een oud account overzetten.