background branding

Je eet elke week een creditcard aan plastic (en: 91% van alle plastic wordt nooit gerecycled)

291021 gele creditcard pink.jpg

Elke week krijg je mogelijk 5 gram plastic binnen, het equivalent van het eten van een creditcard. Dat is een van de conclusies van een globaal onderzoek naar de wijdverspreide plasticvervuiling in het milieu. Als je niet zo onder de indruk bent van dat cijfer, wat dacht je van 91 procent? Dat is de hoeveelheid van al het geproduceerde plastic wereldwijd dat nooit werd gerecycled. Volgens sommige bronnen gaat het zelfs om 95 procent. In Nederland doen we iets beter dan het globale gemiddelde: zo’n 15 procent van de totale hoeveelheid plastics in ons land wordt wél gerecycled. DIt moet je weten over plastic.

We krijgen het meeste plasticdeeltjes binnen via drinkwater, stelt de studie van de Australische Universiteit van Newcastle al in 2019. Een andere belangrijke bron zijn schelpdieren, die meestal in hun geheel worden gegeten, zodat het plastic in hun spijsverteringsstelsel ook wordt geconsumeerd. 

Plastic vind je overal

De gemiddelde persoon zou elke week 1.769 deeltjes plastic alleen al uit water kunnen consumeren. De hoeveelheid plasticvervuiling verschilt wereldwijd, maar geen enkele plaats is onaangetast, aldus het rapport, dat gebaseerd was op de conclusies van 52 andere studies.

Sinds de jaren 50 is de plasticproductie alleen maar toegenomen. Er zou meer plastic geproduceerd zijn vanaf 2000 dan alle voorgaande jaren samen, waarvan een derde in de natuur weglekt. In de Verenigde Staten bevatte 94,4 procent van de kraanwatermonsters plastic vezels, met een gemiddelde van 9,6 vezels per liter. Het Europese water was minder vervuild, met vezels in slechts 72,2 procent van de watermonsters, en slechts 3,8 vezels per liter.

Zestien plastic boodschappentassen

Een ander onderzoek van de University of Georgia uit 2017 wees uit dat veel plastic uit afvalverwerkingssystemen over de hele wereld toch in de oceanen terechtkomt – zo'n acht miljoen ton plastic per jaar, het equivalent van ruim zestien plastic boodschappentassen op elke meter kustlijn van de planeet. Het duurt bijna vierhonderd jaar voordat plastic is afgebroken, dus het meeste plastic bestaat nog in een of andere vorm. Slechts 12 procent is verbrand.

Van de 8,3 miljard ton die in 2017 al werd gefabriceerd, is 6,3 miljard ton als afval geëindigd. En daarvan is slechts negen procent gerecycled. De overgrote meerderheid – 79 procent – ligt op steeds vollere vuilstortplaatsen of kwijnt weg als afval in het milieu. Dat betekent dat veel van al het plastic uiteindelijk in de zee zal terechtkomen.