background branding

Je bloeddruk: wat is dat eigenlijk?

bloeddruk-artikel1-22102020-780.jpg

De bloeddruk is de druk in je bloedvaten. En die druk is nodig, zodat het bloed rondgepompt kan worden in je lichaam en als je spieren en organen voldoende zuurstof krijgen.

Je kunt te maken hebben met een hoge bloeddruk. Dat kan schadelijk zijn voor je vaten, en als je er te lang mee rondloopt, heb je kans op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Je merkt het zelf vaak niet als je een hoge bloeddruk hebt. 

Wat is boven- en onderdruk?

Als de bloeddruk gemeten wordt, spreekt men van een 'bovendruk' en 'onderdruk'. De bovendruk is de hoogte waarde die de bloeddrukmeter aangeeft, dit is de druk in de vaten als het hart samentrekt. De onderdruk is de laatste waarde die de meter aangeeft: dit is de druk als het hart zich ontspant. Dat gebeurt tussen twee hartslagen in.

Is je bloeddruk steeds hetzelfde?

Nee, je bloeddruk wisselt steeds. 's Nachts is de bloeddruk relatief laag, als je wakker wordt stijgt die weer. In de loop van de dag neemt de bloeddruk weer iets af, om aan het einde van de middag en begin van de avond weer iets te stijgen.

Je bloeddruk kan ook stijgen door iets wat je eet of drinkt. Drop en zoethout, kruiden, koffie en thee, tabak, alcohol en drugs kunnen voor een verhoging van de bloeddruk zorgen.

Medicijnen, zoals ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) en aspirine verhogen ook je bloeddruk, net als de anticonceptiepil voor vrouwen.

Ook als je actief bent, sport,praat, emotioneel bent of stress hebt dan kan je bloeddruk omhoog gaan. Deze informatie is afkomstig van de Hartstichting. Daar lees je meer over bloeddruk.