background branding

Jaren medicijnen slikken zonder check-up: zorgen nemen toe

medicijnen 160671228_l.jpg

In Nederland zijn er honderdduizenden mensen die eindeloos lang doorgaan met het slikken van medicijnen zonder dat dit overlegd is met een zorgverlener. Dit blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland, meldt de Telegraaf.

Het gebruik van geneesmiddelen stijgt al jaren in Nederland. Bij het langdurig gebruik van medicijnen die wellicht niet meer nodig zijn, kunnen complicaties optreden zoals nierfalen of problemen met de lever.

‘Wat ons betreft moet iedereen die langer dan een jaar medicijnen gebruikt, jaarlijks een gesprek over dat medicijngebruik hebben. Noem het een medicijn-APK,’ aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland.

Contact met zorgverlener

In het onderzoek staat dat ongeveer een op de zes mensen die langdurig tot permanent medicijnen gebruikt, geen tot weinig contact met een arts of andere zorgverlener heeft. ‘Naast dat een groot deel van de medicijngebruikers regelmatig contact simpelweg op prijs stelt, kan dit ook bevorderlijk zijn voor de gezondheid van patiënten, maakt het patiënten bewuster van de medicijnen die zij gebruiken en gaat het verspilling van medicijnen tegen,’ zegt Dianda Veldman. 

Bron: ANP, Telegraaf, Patiëntenfederatie Nederland