background branding

Is het verstandig om sponzen in de magnetron te stoppen om bacteriën te doden?

sponsmagnetron.jpg

Keukensponzen zijn een bron van bacteriën. In 2017 deed de Duitse Furtwangen University hier onderzoek naar. De onderzoekers concludeerden toen dat de bacteriedichtheid van sponzen net zo hoog is als de bacteriedichtheid van poep, zoals hier te lezen valt op de website van EenVandaag

Nu lijkt er een oplossing voor het probleem voor handen. Het gerucht gaat namelijk dat bacteriën op sponzen sterven wanneer je de spons verwarmt in de magnetron.

Magnetron erg effectief in doden bacteriën

Diezelfde Furtwangen University onderzocht kortgeleden samen met onderzoekers van Wageningen University & Research en de Justus Liebig University uit het Duitse Giessen of dit gerucht klopt.

Zij verhitten enkele vochtige sponzen gedurende een minuut in de magnetron. Uit de resultaten blijkt dat de magnetron inderdaad een effectieve bacteriedoder is. De onderzoekers concludeerden namelijk dat nagenoeg alle bacteriën de magnetron niet overleefden.

Alle sponzen dan maar de magnetron in?

Het lijkt verstandig om sponzen regelmatig even in de magnetron te stoppen, maar dat is volgens de onderzoekers geen goed plan.

De bacteriën die wel overleven planten zich namelijk razendsnel weer voort. Als je een spons vaker verwarmt, is dit ook veel minder effectief. De onderzoekers denken dat de bacteriën op een gegeven moment resistent worden.

'Vervang je sponzen'

De onderzoekers stellen dat het daarom beter is om keukensponzen regelmatig te vervangen. Je kunt een spons iets langer bewaren door hem eens in de magnetron te stoppen, maar vervang je spons ook dan in ieder geval eens in de twee weken.

Het Voedingscentrum raadt het gebruik van afwassponsjes helemaal af en adviseert in plaats daarvan vaatdoekjes te gebruiken. Daarvan is volgens het Voedingscentrum in ieder geval met zekerheid vastgesteld dat bacteriën worden gedood als je de doekjes op zestig graden wast. Gebruik ook liever geen sponsjes voor de handafwas, kies liever voor een afwasborstel.


Je kunt het volledige onderzoeksrapport hier raadplegen. Let op: het onderzoeksrapport is in het Engels.

Een samenvatting van het onderzoek (in het Duits) kun je hier vinden.