background branding

Is de tijgermug echt gevaarlijk?

tijgermug-08-08-2019.jpg

De exotische tijgermug, die ook wel eens in Nederland gevonden wordt, zou gevaarlijke ziektes over kunnen brengen. Ron Beekman van het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) legt uit of we zenuwachtig moeten worden.

Wilfred Reinhold van het platform Stop Invasieve Exoten reageerde op onderstaand artikel, we hebben deze reactie besproken met het RIVM en aan de hand daarvan het artikel bijgewerkt.

Hoe komt de tijgermug in Nederland?

'De tijgermug komt voornamelijk via de handel ons land binnen, bijvoorbeeld via autobanden. In het land waar de banden vandaan komen, staat er al een laagje water in. Alle muggensoorten zijn gek op stilstaand water: daar leggen ze eitjes in. Wanneer de autobanden eenmaal in Nederland arriveren, zijn de eitjes uitgekomen tot tijgermuggen.'

Volgens Reinhold is het belangrijk te vermelden dat de eitjes van de tijgermug ook maandenlang kunnen overleven op droge autobanden. Zo kunnen de eitjes, ondanks het wettelijk verbod op de import van autobanden waar water in staat, toch Nederland binnenkomen. Autobanden zijn volgens Reinhold overigens niet de enige producten waar tijgermuggeneitjes op meeliften: ook het populaire kamerplantje Lucky Bamboo is een boosdoener, stelt hij.

Lees meer: Moeten we ons zorgen maken om de dennenprocessierups?

Gaat de tijgermug zich permanent vestigen in ons land?

'Dat is lastig te zeggen. Onze winters zijn nu nog te koud, de tijgermug kan hier niet overwinteren. Als het de winters de komende jaren warmer wordent, kan het misschien wel zo zijn. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit houdt er in de onderzoeken in elk geval al rekening mee.'

Reinhold verwijst naar een onderzoek van het RIVM uit 2008, waarin staat dat de tijgermug in de huidige Nederlandse winters zou kunnen overleven. 

Hoe veel kans loop je om ziek te worden van een tijgermuggenbeet?

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de tijgermug het malariavirus kon overdragen, volgens zowel Beekman als Reinhold is dat onjuist. Het malaria-virus kan dus niet door de tijgermug worden overgedragen.

Bovendien werd eerder in dit artikel gezegd dat de tijgermug alleen ziekten kan overdragen als de mug eerst een besmet persoon heeft gestoken. Daarover zegt Reinhold dat de tijgermuggen het virus van knokkelkoorts, ook wel dengue genoemd, ook aan het nageslacht kunnen overdragen. Hoe groot de kans is dat een tijgermug deze ziekte in Nederland met zich meedraagt, kan het RIVM niet zeggen.

De overige genoemde virussen, zikakoorts en Chikangunya, kunnen wel alleen overgedragen worden als er eerst een besmet persoon gestoken is. De kans om een van deze virussen te krijgen van een tijgermug in Nederland is daarmee dus nihil.

Lees meer: Jeuk door een muggenbult: wat kun je doen?

Hoe ziet een tijgermug er uit?

'De tijgermug is voor een leek ontzettend moeilijk te herkennen. De verschillen met andere muggensoorten zijn met het blote oog nauwelijks te zien. Wat wel opvallend is: de tijgermug is ontzettend klein van formaat. Veel kleiner dan de meeste Nederlandse muggensoorten.'

Wat moet je doen als je op vakantie gaat naar een land waar de tijgermug veel voorkomt?

'Je moet je goed bewust zijn van de aanwezigheid van de tijgermug in onder andere Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. De laatste tijd loopt het aantal besmettingen met voornamelijk knokkelkoorts snel op. Daartegen kun je je niet preventief inenten. Wat wel helpt is DEET smeren en slapen onder een muskietennet. De tijgermug steekt ook overdag, in tegenstelling tot de Nederlandse muggensoorten. Draag dus lange kleding. Informeer je goed voor je vertrekt, bijvoorbeeld bij de GGD of het Ministerie van Buitenlandse Zaken.'

Reinhold pleit voor vermelding van Zuid-Europa in de risicogebieden. Hij stelt dat daar de afgelopen jaren enkele grote uitbraken van onder andere het virus Chikungunya zijn geweest. Het advies is daarom, zoals hierboven genoemd, om voorafgaand aan je reis voor de zekerheid even te checken bij de GGD of het Ministerie van Buitenlandse Zaken wat je moet doen.

Moeten we bang zijn voor invasieve exotische insectensoorten? Radar behandelt elke week een insect dat vaak in het nieuws verschijnt.

Lees meer: Hoe gevaarlijk is de reuzenteek?

Bron: Ron Beekman (RIVM) / Wilfred Reinhold (Stop Invasieve Exoten)