background branding

Is bruiswater slecht voor je gebit?

bruiswater-29042021.jpg

We weten dat zoete frisdrank tanderosie en dus schade aan je gebit kan veroorzaken. Er zijn ook mensen die denken dat bij water met prik (zoals Spa Rood) hetzelfde kan gebeuren, maar klopt dit eigenlijk wel?

Radar spreekt met Dagmar Else Slot, hoogleraar preventie in de mondzorg bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). 'De grootste problemen treden op als er een smaakje aan drinken wordt toegevoegd.'

Weinig problemen bij gewoon prikwater

Slot legt uit dat de mate van tanderosie wordt veroorzaakt door hoe zuur het product is dat je eet of drinkt. Daarbij is van belang hoeveel tijd je speeksel nodig heeft om de ontstane pH-daling te neutraliseren.

Hoe werkt de pH-waarde?

De pH-waarde geeft aan hoe zuur iets is. Dit is een schaal van 0 tot 14, waarbij 0 heel zuur is en 14 heel basisch (ook wel alkalisch). Een pH-waarde rond de 7 is neutraal. 

Als je iets zuurs of iets zoets consumeert daalt de pH in je mond naar een zuurdere waarde. Je speeksel zal de gedaalde pH moeten neutraliseren. Hoe zuurder de 'omgeving' in je gebit is, hoe langer het neutraliseren duurt, en dus ook hoe meer schade wordt aangebracht aan je gebit.

Over het algemeen zal bruiswater geen negatieve effecten hebben op je gebit. 'In bruiswater zit wel koolzuur, maar dit is vele malen minder zuur dan bijvoorbeeld cola of sinaasappelsap. Naast het soort zuur is ook de kwaliteit van je speeksel van belang. Voor bruiswater heeft je speeksel relatief gezien niet veel tijd nodig om dit te neutraliseren. Het is dus lang niet zo erosief als bijvoorbeeld cola of sinaasappelsap', zegt Slot. 

Water waar smaakstoffen aan zijn toegevoegd is dan weer wel schadelijker voor je gebit. Met name in diverse siroopjes zit veel suiker. Een makkelijke vuistregel is dus om erop te letten of je 'gewoon' water hebt of dat er een smaak aan is toegevoegd. 

Consumptiepatroon is ook van belang

Hoeveel je ergens van consumeert speelt uiteraard ook mee voor hoe schadelijk het is. Mocht je nou de hele dag door alleen maar bruiswater drinken, kun je je voorstellen dat dit uiteindelijk mogelijk toch schadelijk zou kunnen zijn. 'Zoals met alles, geniet met mate en vervang het zo nu en dan voor plat water.'

Ook speelt mee of je iets in één keer opdrinkt of er langer mee doet. 'Hetzelfde als dat je een zakje snoep beter gelijk op kunt eten dan verspreid over de dag', zegt Slot. Uiteraard is dit effect ook groter bij cola en sinaasappelsap dan bij bruiswater.