background branding

Intuïtief eten: tevreden zijn met je lichaam én eten waar je zin in hebt

10:02 Intuitief eten .jpg

Ben je zinnen als 'zo raak jij je coronakilo's kwijt' en 'probeer dit nieuwe dieet om snel af te vallen' ook helemaal zat? Wil je weer tevreden zijn met je lichaam en een gezonde relatie met eten hebben, waarbij je eet waar je zin in hebt en wanneer je er zin in hebt? Misschien kan intuïtief eten je een nieuwe start bieden.

Intuïtief eten, het anti-dieet, blijkt een van de oplossingen voor een groeiend probleem van obesitas en laag zelfbeeld.  Radar spreekt Anki Willemsen, bedenker en schrijver van de Lazyfitgirl Methode. 'Intuïtief eten is simpel gezegd eten op gevoel. Het bestaat uit tien principes waarbij het in een notendop draait om het luisteren naar je lichaam op het gebied van honger en verzadiging.'

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is een levensstijl, dat staat volgens Willmensen voorop. Het is geen 'quick fix' om kilo's kwijt te raken, maar een lang proces waarin je jezelf leert kennen en uit de zogeheten dieetcultuur stapt.

Bij intuïtief eten ben je je bewust van signalen van honger en verzadiging en geef je jezelf onvoorwaardelijk toestemming om alles te eten. Daarbij moet je vergeten wat je vroeger verteld is over afvallen en hoe je dat het snelst kan doen. Tot slot is het belangrijk om neutraal te denken rondom voeding en je lijf met respect te behandelen. 

Dit artikel legt uit hoe je kunt beginnen met intuïtief eten, waar je op moet letten en wat de gevolgen ervan zijn.

Honger door gewoonte versus door te weinig eten

Als je begint met intuïtief eten creëer je een bewustzijn van je lijf.  Zo ga je na of je echt honger hebt, of dat je wil eten omdat je dat jezelf hebt aangeleerd. 'Veel mensen denken dat ze trek hebben in een koekje bij de koffie, terwijl ze net ontbeten hebben. Dat is dan meer 'gewoontetrek' dan dat je lichaam daadwerkelijk iets nodig heeft.' 

Op een dag maken we zo'n 300 beslissingen over eten, waarvan er dertig procent onbewust gemaakt worden. Je leeft bepaalde eetregels na in plaats van bewust te kiezen wat je eet. Door deze regels eet je soms uit gewoonte, omdat je emotioneel bent of omdat je het aan een handeling koppelt, zoals chips voor de tv.

Het vergeten van eetregels

Deze eetregels gaan voorbij aan wat jouw lichaam qua voeding echt nodig heeft. Het is daarom belangrijk om je van deze keuzes bewust te worden.'Als je een dag nauwelijks beweegt hoef je meestal niet om de twee uur te eten om niet flauw te worden.' zo stelt Willemsen. 

Uiteindelijk kom je uit op een 80/20-regel. Je eet dan voor tachtig procent voedzaam en de rest is minder voedzaam eten waar je gewoon heel veel zin in hebt. 'Je behoefte aan ongezond eten zal ook minder worden.' Je gaat namelijk gezonder eten vanuit een intrinsieke motivatie en niet omdat iemand jou een eetpatroon oplegt. 'Het voelt niet alsof je iets moet volhouden, wat je bij een dieet wel hebt.'

Wat zijn de gevolgen van intuïtief eten?

'Intuïtief eten brengt je lichaam naar een fat-set point.' Dat houdt in dat je na een tijd een punt bereikt waarop je stabiel blijft hangen. Dit is het gewicht waarop je lichaam stabiel functioneert zonder te schommelen in gewicht. Ben je lichter dan voor jou optimaal is, dan kom je aan. Ben je zwaarder, dan val je af.

Als je kort voordat je intuïtief gaat eten nog een rigoureus dieet gevolgd hebt, kan het zijn dat je lichaam nog in de 'spaarstand' zit. In dat geval zal je de eerste weken wat aankomen in vet. Dat verdwijnt echter snel als je lichaam doorheeft dat het consequent gevoed wordt. Schrik dus niet als je in de eerste weken wat meer vet ziet verschijnen, uiteindelijk vindt je lichaam een balans.

Laat je ook niet leiden doordat je BMI hoger blijkt dan gemiddeld. 'Iemand die stabiel op een net iets te hoog gewicht zit, is echt vele malen gezonder dan iemand die hevig schommelt met een 'normaal' BMI. Van schommelen in gewicht kunnen de hormonen in je lichaam erg uit balans raken.

Is het voor iedereen weggelegd?

Willemsen benadrukt dat intuïtief eten tijd kost, dus als je dat er niet voor over hebt gaat het waarschijnlijk niet werken. Ook wordt het moeilijk als je een verkeerde kennis van voeding hebt of niet bereid bent om je gewoontes te veranderen.

Daarnaast is het bijvoorbeeld voor mensen met diabetes om medische redenen beter om wel een eetschema aan te houden. Voor mensen met een eetstoornis is intuïtief eten een stap te ver, maar wellicht zou het een onderdeel van een gespecialiseerde behandeling kunnen worden. Overleg als je onderliggende problemen of ziektes hebt sowieso altijd met een medisch specialist.