Inhaalslag voor 140.000 uitgestelde medische ingrepen nodig

27:05 uitstel zorg.jpg

Nog dit jaar moeten veel van de naar schatting 140.000 uitgestelde ingrepen worden ingehaald. Daarvoor is spreiding van patiënten in het hele land nodig, dat zegt minister voor Medische Zorg Tamara van Ark in gesprek met het AD.

Nu het aantal coronapatiënten hard daalt maken ziekenhuizen plannen om uitgestelde ingrepen snel uit te voeren, de zogenoemde 'operatie inhaalzorg'. Kern daarbij is regionale spreiding en samenwerking. Coronapatiënten worden blijvend verdeeld over ziekenhuizen in het hele land om overal vergelijkbare ruimte te houden voor reguliere zorg. Patiënten die op reguliere operaties wachten krijgen straks de vrijheid om na overleg met hun arts naar een ander ziekenhuis te gaan als dat tijd scheelt.

Minder verwijzingen dan normaal

Door de coronadrukte verwezen huisartsen bovendien minder mensen door naar ziekenhuizen, waardoor mogelijk belangrijke diagnoses niet zijn gesteld en mensen zonder het te weten rondlopen met gevaarlijke aandoeningen. Het kan zijn dat zij binnenkort alsnog medische zorg nodig hebben.

Uitstel van medische behandelingen vanwege corona

'Patiënt moet op tijd weten waar hij of zij aan toe is'

'De patiënt moet straks echt op tijd weten waar hij of zij aan toe is. Wanneer volgt de behandeling bij de eigen arts, en als dat te lang duurt: kan de ingreep sneller in een ziekenhuis of privékliniek elders?', aldus Van Ark. Uitgestelde chemobehandelingen en niertransplantaties moeten de komende tijd als eerste worden ingehaald.

Update

Zorgverzekeraars vergoeden uitgestelde behandeling gewoon

Mensen die straks alsnog kunnen worden behandeld of geopereerd, nadat hun ingreep eerder was uitgesteld vanwege de coronadrukte in ziekenhuizen, hoeven zich geen zorgen te maken over de kosten. 'Als de zorg verzekerd was en uitgesteld is, is die nu nog steeds verzekerd', laat Zorgverzekeraars Nederland weten. Volgens de koepelorganisatie is er 'voldoende financiële ruimte voor het inhalen van de zorg'.

De zorgverzekeraars gaan de komende tijd met ziekenhuizen praten om te kijken welke zorg in elke regio ingehaald moet worden en hoe dat het beste kan worden uitgevoerd. De zorgverzekeraars houden er daarbij ook rekening mee 'dat zorgverleners voldoende kunnen bijkomen na een zeer intensieve periode', aldus hun koepel. Vooralsnog heeft Zorgverzekeraars Nederland 'geen concreet zicht' op wat die behandelingen in totaal zullen kosten.

Bron: ANP MediaWatch