background branding

Huisstofmijt: zo kom je ervan af

huisstofmijt-zorg-100918.jpg

Huisstofmijt: het minuscule beestje bevindt zich in elk huishouden en veroorzaakt klachten bij mensen die er allergisch voor zijn. Wat kun je doen tegen huisstofmijt? Zorg.nu (overgenomen door Radar) vraagt het Longfonds om tips.

Huisstofmijt verschuilt zich op allerlei plekken in je woning, eet huidschilfers van mensen en dieren en is microscopisch klein. 'Zo'n 0,3 millimeter', vertelt Jojanneke van Hardeveld, projectleider 'Gezonde lucht binnen' bij het Longfonds. 'Het spinachtige beestje is doorzichtig, waardoor je 'm met het blote oog niet kunt zien.'Ook al is het diertje nog zo klein, het kan vervelende klachten veroorzaken: een verstopte neus of loopneus, niezen, keelklachten, benauwdheid en jeukende ogen. 'De klachten ontstaan door een allergische reactie op de uitwerpselen van huisstofmijt', vertelt Van Hardeveld. Bij mensen met astma of een gevoeligheid voor eczeem kunnen de symptomen verergeren door de mijt.

Waar leeft de huisstofmijt?

De naam zegt het al: huisstofmijt bevindt zich op stoffige plekken en textiel, zoals je matras of beddengoed, op het tapijt, op je mat en op stoffen bankstellen. 'Voor de huisstofmijt zijn dit fijne schuilplaatsen', legt Van Hardeveld uit. Als de temperatuur in je woning ook nog eens aangenaam is, volgens Van Hardeveld tussen de 10 en 30 graden, kunnen de beestjes zich goed vermenigvuldigen.Huisstofmijt houdt ook van een vochtige omgeving: 'Bij een luchtvochtigheid van minstens 45 procent kunnen de diertjes overleven en boven de 55 procent gedijen ze het best.' Zorg dus dat je woning niet te vochtig is als je van de beestjes af wilt, adviseert het Longfonds. 'Zet ramen open om te ventileren en hang vochtige was bijvoorbeeld niet binnenshuis.'

Weg met de schuilplaatsen

Hoe vaak je ook schoonmaakt, je komt nooit helemaal van huisstofmijt af. Wel kun je de klachten die het beestje veroorzaakt verminderen door schuilplaatsen zoveel mogelijk terug te dringen. Van Hardeveld: 'Neem bijvoorbeeld een leren bankstel en een vloer van hout of laminaat in plaats van tapijt.'Ook helpt het om je woning zoveel mogelijk stofvrij te houden. Stofzuigen werkt echter niet altijd, vertelt Van Hardeveld. 'Met de meeste stofzuigers zuig je wel het stof op, maar komt de huisstofmijt er aan de achterkant gewoon weer uit. Hier zijn wel speciale filters voor.' Daarbij stuift het stof, en daarmee de uitwerpselen die klachten kunnen veroorzaken, op in de lucht wanneer je stofzuigt. 'Een natte doek neemt het stof beter op, maar je woning moet ook weer niet te vochtig worden. Met een droog, statisch doekje voorkom je dit.' Kies dus bij voorkeur voor de laatste optie om oppervlakten af te stoffen.

Huisstofmijt uit de slaapkamer

Om te voorkomen dat je hoestend en snotterend in bed ligt, kun je ook je slaapkamer zoveel mogelijk huisstofmijtvrij maken. 'Verschoon regelmatig je bed en was het textiel op tenminste 60 graden om de beestjes te verdelgen.' Dekbedden die je niet heet kunt wassen, kun je een paar uur in de vriezer stoppen. De kou overleven de diertjes ook niet.Van Hardeveld: 'Voor je matras bestaan anti-allergie hoezen waar de huisstofmijt niet doorheen kan.' Is je kind allergisch voor huisstofmijt? 'Probeer knuffels zoveel mogelijk van het bed te houden en was de pluche beesten mee op 60 graden.'Ga bij aanhoudende klachten naar de huisarts, adviseert Van Hardeveld tot slot. 'Als deze maatregelen onvoldoende effect hebben, kan bijvoorbeeld een longverpleegkundige je woning komen bekijken en je voorzien van advies op maat.'