Huishoudens met stadsverwarming mogelijk tot in 2023 hogere energieprijs

13meicityline.jpg

Gebruikers van stadsverwarming moeten mogelijk tot in 2023 meer geld neerleggen voor hun energie. De ontkoppeling die nodig is om de energieprijs voor de warmtenetten van de gasprijs te scheiden, komt er voorlopig nog niet, meldt NOS.

Een paar maanden geleden zei minister Jetten (Klimaat en Energie) dat hij een ‘eerlijke prijs’ voor stadsverwarming wil. Stadswarmte is afkomstig van een elektriciteitscentrale of een afvalverwerker, wat beter voor het milieu is. 

Prijs van warmte gekoppeld aan gasprijs

De prijs van deze warmte hangt af van de gasprijs, die de afgelopen tijd flink is gestegen. De wet die nodig is om de huishoudens met stadsverwarming een eerlijke prijs te laten betalen, is pas in 2023 klaar. Op deze manier krijgen veel huishoudens die deze soort verwarming gebruiken een hoge energierekening, terwijl ze geen gas gebruiken. 

De wet treedt pas in 2023 in werking omdat Jetten ook afspraken wil maken over het eigenaarschap van de warmtenetten, en daar moeten nog veel besprekingen over plaatsvinden. 

Geen spoed voor ontkoppeling in warmtewet

Kamerleden Kröger (GroenLinks) en Grinwis (Christenunie) hoopten dat de ontkoppeling van de gasprijs uit de warmtewet zou worden gehaald en dat hier vaart achter zou worden gezet, maar dat is niet het geval. Kröger: ‘Kun je geen tijdelijke regeling invoeren waardoor je die prijzen loskoppelt?’ Grinwis ‘baalt ervan’ dat het nu langer duurt. 

Ook de komende winter moeten gebruikers van een warmtenet een stuk meer betalen. Voor hen ligt de prijs wel iets onder de gasprijs, bleek uit onderzoek van DWA. 

‘Wet moet echt in 2023 van kracht worden’

De ChristenUnie stelt een deadline. ‘Die wet moet wel echt in 2023 van kracht gaan worden, zodat er in de volgende winter van eind 2023 wel een rechtvaardige warmteprijs is voor deze mensen.’

Bron: NOS