Hoofdluis bestrijden: wat wel werkt en wat niet

hoofdluis12.jpg

Op internet zijn de gekste ideeën te vinden om hoofdluis te bestrijden, zoals: ‘Smeer je haar helemaal in met mayonaise’. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de traditionele luizenkam of een antihoofdluismiddel. Wat werkt en wat werkt niet?

We vroegen ervaringen aan onze WhatsApp-groep, ook daar kwamen veel creatieve ideeën uit: ‘1 ei, 2 eetlepels citroensap en een kopje natuurazijn goed mengen. Dit 20 minuten op het hoofd in laten trekken en daarna als een haarmasker uitspoelen met anti-roos menthol. Tot slot kam je je haar nog een keer met crèmespoeling.’ Of ‘Een druppel Dreft onder de haargrens in de nek.’ We stelden onderstaande vragen aan Desirée Beaujean van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om na te gaan wat wel werkt en wat niet.Welke methode werkt het beste om hoofdluis te bestrijden?

‘De natte-kam-methode werkt het beste. Het is bij deze methode de bedoeling dat je je haar nat maakt en het vervolgens veertien dagen lang minstens één keer per dag kamt. Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassenen luizen. De luis wordt een nimf genoemd vanaf het moment dat het uit de neet (luizenei) komt, tot het moment waarop het eitjes kan leggen, dit is 7-10 dagen. Het uitkammen voorkomt dus ook dat nieuwe eitjes gelegd kunnen worden. Wat bij de natte-kam-methode fijn is, is dat je een controle hebt, je ziet of de luizen uit het haar gaan.’Wat vind je van hoofdluis bestrijden met azijn, mayonaise olie, boter, citroensap of vaseline?

‘Ik kan me voorstellen dat deze methoden effect hebben op luizen. Door azijn kunnen neten bijvoorbeeld makkelijker loskomen. Maar of je van hoofdluis afkomt door alleen azijn in het haar te smeren is nooit wetenschappelijk bewezen. Ik kan deze methode dus niet aanraden.’Wat vind je van de elektrische luizenkam?

‘Het is niet wetenschappelijk bewezen dat deze methode helpt. De kam van de elektrische luizenkam heeft hele fijne haakjes, dus ik vraag me af of deze kam handig is bij een grote bos haar.’Wanneer je een antihoofdluismiddel gebruikt adviseert het RIVM een antihoofdluismiddel met dimeticon. Waarom? En wat is er mis met andere werkzame stoffen?

‘Wij adviseren dit omdat luizen niet resistent kunnen worden tegen dimeticon. Veel andere werkzame stoffen zijn chemisch en daar kunnen luizen wel tegen bestand raken, wat betekent dat ze aan het middel gewend raken en niet meer doodgaan. Daarom raden wij een antihoofdluismiddel met dimeticon aan. ‘Werken maatregelen als je kleding extra wassen en je jas in een luizenzak doen, om hoofdluis te bestrijden?

‘Deze maatregelen werken niet. Het is jammer dat mensen nog steeds denken dat maatregelen als kleding wassen en de bank een paar keer extra stofzuigen helpen in de strijd tegen hoofdluis. Hoofdluizen hebben bloed nodig om te overleven en lopen dus niet over van jas naar jas of van je trui weer terug op je hoofd. Wanneer een luis op je jas of trui terecht is gekomen is het onmogelijk voor het beestje om weer aan bloed te komen om te overleven. De luizen op je trui of jas zijn dus bijna dood of dood.’Advies RIVM

Volgens Desirée Beaujean van het RIVM kun je  het beste de ‘gewone’ hoofdluizenkam gebruiken om hoofdluis te bestrijden. Eventueel, Als deze methode te weinig effect heeft, kun je het combineren met een antihoofdluismiddel met dimeticon.

Meer informatie?

Neem een kijkje op de website van het RIVM en Lees het artikel over hoofdluis of bekijk het instructiefilmpje

Bron: RIVM