background branding

Honderden ziekenhuisbedden onnodig bezet door ‘wachtende’ patiënten

Vrouw in ziekenhuisbed-125587009_m.jpg

Honderden bedden in ziekenhuizen zijn op dit moment onnodig bezet door patiënten die geen ziekenhuiszorg nodig hebben, meldt het AD. De patiënten moeten wachten tot zij naar een andere plek kunnen zoals een verpleeghuis, revalidatiecentrum of kunnen niet naar huis zonder daar hulp te krijgen van de thuiszorg. Er worden hierdoor minder operaties uitgevoerd en spoedeisende hulpen gaan eerder dicht.

Er wordt door ziekenhuizen geschat dat in totaal zo’n tien procent van de bedden bezet is door patiënten die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben. Zo liggen er zo’n honderd patiënten in de regio Utrecht onnodig in een ziekenhuisbed. In het Zuyderland Medische Centrum zijn dit veertig patiënten en het Maastricht UMC spreekt over zo’n veertig per dag. 

Groeiend probleem tijdens pandemie

Het zijn vooral ouderen die langer blijven dan nodig. De huidige griepgolf zorgt ervoor dat er meer ouderen in het ziekenhuis terecht komen. Het probleem is gegroeid tijdens de pandemie. De vraag naar zorg is namelijk toegenomen, maar het aanbod aan personeel is gedaald. Overal in de zorg is een personeelstekort. ook het ziekteverzuim blijft hoog.

Weken langer dan nodig

Vaak zijn patiënten een aantal dagen langer in het ziekenhuis, maar in uitzonderlijke gevallen kan dit oplopen tot enkele weken. Monique den Haan, woordvoerder van het Isala ziekenhuis in Zwolle: ‘Ouderen die langer thuis blijven wonen na een spoedopname zijn te kwetsbaar om terug te keren naar huis en daar zelfstandig te wonen’. 

Onduidelijk welke zorg

Er komen ook ouderen binnen op de spoedeisende hulp die geen ziekenhuiszorg nodig hebben, het is echter niet duidelijk welke hulp dan wel. ‘Geregeld komen patiënten via de spoedeisende hulp in het ziekenhuis terecht bij wie niet direct duidelijk is welke zorg nodig is, maar het wel helder is dat het thuis niet langer gaat. Voor deze patiënten is het moeilijk om vervolgzorg te regelen’, vertelt Majella de Spaey, woordvoerder van het Flevoziekenhuis.

Een belangrijk gevolg is dat operaties niet doorgaan omdat er minder nieuwe patiënten opgenomen kunnen worden. Spoedeisende hulp moet soms ook dicht omdat er geen nieuwe patiënten opgenomen kunnen worden.

Digitale zorg

Ziekenhuizen zoeken onder andere naar digitale oplossingen zoals zorg op afstand. Woordvoerder Margreeth Fernhout van het UMC Utrecht:  ‘Mensen kunnen eerder naar huis met controle op afstand. Dan moeten ze een paar keer per dag gegevens doorgeven die wij vanuit het medisch regiecentrum in de gaten houden’. 

Mantelzorg

Ook wordt er gekeken naar de rol van mantelzorgers. Kwetsbare ouderen hebben soms wel zorg nodig, maar geen ziekenhuiszorg. ‘Er zal steeds meer aan inwoners van onze regio gevraagd worden wat zij zelf kunnen en of ze familie, vrienden of buren hebben die hen kunnen helpen. We gaan van zorgen voor naar zorgen met’, meldt Saskia Byvank, woordvoerder van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Bron: AD