background branding

Hoeveel zin heeft het smeren van koortslipzalf?

koortslip site.jpg

Het is midden in de winter: een van die momenten in het jaar dat de koortslip een ongekend onhandig moment uitzoekt om te verschijnen. Een lagere weerstand, een slechte nachtrust, gemiddeld wat meer comfort food en meer alcohol rond de feestdagen… het zijn allemaal factoren die mogelijk bij kunnen dragen aan het uiten van het herpesvirus. Maar als die infectie eenmaal op je lip zit, valt er dan nog wel tegenop te smeren?

We vallen maar meteen met de deur in huis: nee, je kunt hier niet tegenop smeren. Wanneer de koortslip eenmaal in volle glorie aanwezig is, heeft het smeren van alombekende koortslipcrèmes zoals die van Zovirax geen zin meer. Dit blijkt uit een gesprek met arts-microbioloog en viroloog Coretta van Leer-Buter van het UMC Groningen. 

Waardoor krijg je een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus, type 1. Er is ook een type 2 van dit virus, dat in de meeste gevallen het virus is dat een soa veroorzaakt. Zo’n negentig procent van de Nederlanders draagt het virus bij zich en ongeveer dertig procent van de bevolking krijgt wel eens een koortslip. Of het virus ook daadwerkelijk tot uiting komt en of dat misschien in de toekomst nog (vaker) gebeurt, heb je verder niet in de hand. 

Wanneer je het virus oploopt, blijft het namelijk voor altijd bij je en zal het voornamelijk opkomen wanneer je immuunsysteem op de ene of andere manier verzwakt is. Dat kan al komen door een slechte nachtrust, een ongezonde levensstijl of wanneer je stress ervaart. En soms is het simpelweg niet te herleiden waarom het virus juist op dat moment naar boven komt. 

Dit kun je doen tegen een koortslip

Als een koortslip dus eenmaal verschenen is, valt hier helaas niet veel meer tegen te doen. ‘Een koortslip geeft namelijk aan dat het virus al naar buiten is gekomen en andere cellen ook heeft geïnfecteerd. Op het moment dat de blaasjes komen is de schade al gedaan, en is het vooral wachten en hopen dat de koortslip snel weer voorbij gaat’, aldus Van Leer-Buter.

Maar de viroloog licht ook toe dat je wel iets kunt doen voordat de blaasjes ontstaan: ‘Voor de infectie zich uit krijg je een branderig gevoel, wat dus duidt op het infecteren van de andere cellen. Door op dat moment met een antivirale crème te smeren, kun je zorgen dat de infectie uiteindelijk minder heftig wordt en minder lang duurt. Begin je te smeren wanneer de blaasjes er al zitten? Dan ben je te laat en zijn de cellen al geïnfecteerd.’ 

Zo zit het met L-lysine en andere ‘hulpmiddelen’

Er vroeg bij zijn loont dus in het geval van een koortslip. Maar hoe zit het dan met alle andere hulpmiddelen die circuleren op het internet en waar mensen bij zweren? Zo zijn L-lysinepillen een veelbesproken hulpmiddel. Dit zijn pillen met het supplement lysine: een aminozuur of bouwsteen van eiwit dat in vele bladgroenten en peulvruchten te vinden is. Beweerd wordt dat de koortslip voorkomen zou kunnen worden, door deze pillen preventief iedere dag te slikken. 

De viroloog heeft hier het volgende over te zeggen: ‘Waarom dit aminozuur zou helpen tegen herpes simplex is biologisch niet te verklaren. Om te weten of dit helpt, zou je een groot onderzoek moeten uitvoeren en dat is nooit gebeurd. Er is dus simpelweg geen bewijs of dit werkt.’ Al voegt Van Leer-Buter nog wel toe dat je het wel mag nemen als je zelf het idee hebt er veel baat bij te hebben. 

Ook andere zaken als tandpasta en alcohol op je blaasje smeren zal er niet voor zorgen dat de infectie eerder weggaat. ‘Genezende cellen kunnen ook kapot gaan door de alcohol en het virus zal zich hier niet door laten remmen. Met medicinale alcohol kun je een wondje wel schoonmaken en eventueel bacteriën doden, maar het komt sowieso niet verder de huid in.’ 

Is er dan echt niets dat we verder kunnen doen?

Er gloort een kleine hoop in het feit dat het er regelmatig op lijkt dat de infectie gedurende de jaren wat minder actief lijkt te worden. ‘De kans bestaat inderdaad dat na elke nieuwe infectie je immuunsysteem weer wat opgefrist is en zich herinnert het herpesvirus te onderdrukken. Het blijft echter wel zo dat dit bij het ene individu beter werkt dan bij het ander. Het virus is slim, maar in de tussentijd blijven we volop onderzoek doen en hopen we er steeds meer over te weten te komen’, aldus de viroloog.

Daarnaast geeft Van Leer-Buter nog aan dat het altijd goed is om gezond te blijven, aangezien een koortslip vaak na een andere infectie voorkomt. Het virus zul je voor altijd bij je dragen, dus het beste is om er zo goed mogelijk mee te leren leven.