background branding

Hoe weet je of je een hoge bloeddruk hebt?

bloeddruk-meten-26202020-780.jpg

Je merkt het zelf vaak niet als je een hoge bloeddruk hebt. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Het is belangrijk je bloeddruk vanaf je veertigste in ieder geval ieder jaar te meten. Je kunt je bloeddruk thuis meten met een speciaal apparaat, of je kunt daarvoor naar je huisarts gaan.

Twijfel je over je gezondheid en maak je je zorgen over je bloeddruk? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

Let erop dat je voorafgaand aan de meting

  • niet rookt;
  • geen koffie drinkt;
  • je niet erg inspant.

Heb je dat wel gedaan, wacht dan nog een half uurtje voor je de meting doet. En ga altijd voor het meten minimaal vijf minuten rustig zitten. Doe de meting in ieder geval twee keer.

Bekijk de instructies in de video van de Hartstichting, of lees ze hier. 

(Tekst gaat door onder de video)

Wanneer heb je een normale bloeddruk?

Heb je bij thuismeten een bloeddruk onder de 135/85? Dan is je bloeddruk normaal. Zit je boven de 135/85? Dan is er sprake van een hoge bloeddruk. Meet je bloeddruk nog een keer. Je kunt je waarden bij de Hartstichting invullen voor advies, of je kunt contact zoeken met je huisarts.

Thuisarts.nl stelt dat een hoge bloeddruk vooral wordt vastgesteld door te kijken naar de bovendruk. Meerdere metingen zijn nodig om te kunnen zeggen of er sprake is van een hoge bloeddruk. Als bij die metingen de gemiddelde bovendruk 140 of hoger is dan spreekt Thuisarts van een 'hoge bloeddruk'.

Wil je weten wat de effecten zijn van gezonder leven op je bloeddruk? Meet dan af en toe je bloeddruk (bijvoorbeeld eens per maand).

Sta je bij de huisarts onder controle voor je bloeddruk, vraag dan de arts om advies: is het nuttig om zelf ook nog thuis te meten?

Hoe vind je een betrouwbare bloeddrukmeter?

Voor het vinden van een goed apparaat kun je terecht bij de Hartstichting, die geeft tips op de website.

Deze informatie is afkomstig van de Hartstichting. Daar lees je meer over bloeddruk.