Hoe verklein je de kans op een salmonellabesmetting?

salmonella-03-08-2020-780.jpg

De Albert Heijn riep vorige week verschillende scharrelkipproducten terug omdat daarin de salmonellabacterie werd gevonden. Waarom kan die bacterie gevaarlijk zijn? En: wat kun je zelf doen om de kans op besmetting met salmonella te verkleinen?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde vorige week voor de producten van de Albert Heijn. Volgens de autoriteit kan het consumeren van de scharrelkipproducten bij onvoldoende verhitting een gevaar zijn voor de gezondheid, vooral voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangere vrouwen.

De salmonellabacterie bevindt zich in de darmen van dieren (vooral in pluimvee en varkens) en komt vrij bij de ontlasting. De bacterie kan zich daarna makkelijk verplaatsen. Groenten kunnen besmet raken door mest.

Verklein kans op besmetting met salmonella

Salmonella komt vooral voor op rauw vlees, rauw ei, rauwe vis, rauwe groente en fruit, en wordt ook aangetroffen op verse kruiden en kiemgroenten. De bacterie kan overleven op het keukenaanrecht. Mensen kunnen de bacterie ook dragen.

Voorkom besmetting met deze tips van het Voedingscentrum:

  • Was je handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees en na het aanraken van dieren;
  • Was keukengerei direct na gebruik af met heet water en afwasmiddel. Zorg dat er geen kruisbesmetting kan plaatsvinden: prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten. Gebruik steeds een andere ondergrond als je rauw vlees, gaar eten of rauwe groenten klaarmaakt. Gebruik een aparte snijplank voor rauwvlees en een voor groente;
  • Bak vlees door en door gaar;
  • Wees alert met eieren: gebruik geen rauwe eieren in gerechten die niet worden verhit. Bak of kook eieren het liefst hard, het eiwit en de eierdooier moeten bij voorkeur gestold zijn. Bewaar eieren in de koelkast;
  • Was fruit, groenten en verse kruiden grondig onder stromend water;
  • Wil je taugé of andere kiemgroenten rauw serveren? Dompel de groente dan kort onder in kokend water;

Bron: Voedingscentrum / RIVM / Maag Lever Darm Stichting

Meer over