background branding

Hoe veilig is een gemeenschappelijke rekening?

Gemeenschappelijke rekening.jpg

Het is vaak een grote stap in een liefdesrelatie: het aanvragen van een gemeenschappelijke rekening. Natuurlijk zorgt het voor gemak. Immers, je hoeft niet meer bij te houden wie wat betaalt voor de gemeenschappelijke kosten. Maar hoe veilig is dit eigenlijk?

Op het moment dat je samen bent ga je ervan uit dat alles goed gaat. Helaas blijkt de praktijk soms wat minder rooskleurig. Daarom is het belangrijk je goed in te lezen, zodat je weet wat de risico’s zijn en hoe je eventuele problemen kunt voorkomen. Veel van de onderstaande informatie is overigens ook toe te passen op gemeenschappelijke rekeningen die niet zijn ontstaan vanuit een liefdesrelatie.

Samen verantwoordelijk

Voor een gemeenschappelijke rekening ben je altijd samen verantwoordelijk. Voor het aanvragen ervan moeten alle betrokken personen een legitimatiebewijs laten zien en in sommige gevallen ook fysiek langs de bank gaan. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat er onderling afspraken worden gemaakt over de bedragen die worden gestort en de aard van de uitgaven die ermee worden gedaan. 

De regels

Maar hoe zit het financieel, als de relatie om wat voor reden dan ook geen stand meer houdt? Dat hangt ervan af hoe de relatie op papier staat.

Zolang je samenwoont zonder enige vorm van officiële binding, is de regel dat het geld bij het opdoeken van de rekening verdeeld wordt naar verhouding van de inbreng. Heb jij maandelijks meer geld gestort dan je partner, dan kun je er redelijkerwijs vanuit gaan dat je meer terug zal krijgen. Let op, dit is het basisprincipe: mocht het tot een rechtszaak komen, kan de rechter altijd een afwijkende uitspraak doen op basis van de individuele casus.

Getrouwd of geregistreerd partnerschap

Op het moment dat er sprake is van een geregistreerd partnerschap of als je getrouwd bent met de persoon met wie je de rekening hebt, dan gelden er andere regels. In dit geval ligt het er ook aan of je dit in gemeenschap van goederen bent aangegaan of niet.

Sinds 2018 is de basisregel, tenzij hier specifiek andere afspraken over zijn gemaakt, dat de gemeenschap van goederen ingaat vanaf het moment dat je het commitment aangaat. Eerdere bezittingen en schulden, tenzij ze gemeenschappelijk waren, worden niet meegerekend. Het geld dat hierna op de rekening zal in dat geval dan fifty fifty, of conform afspraak, worden verdeeld. Dat is dus anders dan wanneer stellen alleen samenwonen.

Belangrijk om te weten: erfenissen en schenkingen vallen buiten de huwelijksgemeenschap. Dat geldt ook voor de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap toevielen aan een van de partners alleen.

Zomaar met het geld er vandoor

Dan is er nog de grote nachtmerrie: je gaat uit elkaar, maar vlak daarvoor trekt een van de twee de rekening leeg. In hoeverre ben je dan beschermd? Meer dan je denkt. Mocht het in dit geval tot een juridische procedure komen, dan moet degene die het geld eraf heeft gehaald kunnen bewijzen dat de besteding voor gemeenschappelijke doeleinden was. Een handige tip: door een opnamelimiet in te stellen, kun je makkelijker voorkomen dat zoiets in de praktijk gebeurt. 

Maak afspraken!

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het goed om voordat je een gemeenschappelijke rekening opent, afspraken op papier te zetten. Misschien is het niet leuk om ter sprake brengen als de vlinders kroelen in buik, maar het kan voor beide partijen fijn zijn hier duidelijk over te zijn. Daarnaast valt het aan te raden om naast de gemeenschappelijke rekening, altijd je eigen rekening te behouden. Op die manier hou je meer inzicht op je uitgaven en ben je minder afhankelijk van elkaar.

Onderzoek naar gemeenschappelijke rekeningen

Radar is benieuwd naar jouw ervaring met gemeenschappelijke rekeningen. Daarom kun je ons een handje helpen door deze vragenlijst in te vullen. Het kost ongeveer vijf minuten!