Hoe kun je het beste jouw mobiele telefoon ontsmetten?

200602 smartphone reinigen.jpg

Je smartphone neem je overal mee naartoe. Misschien wel tijdens het eten, een toiletbezoek of boodschappen doen. Het wijkt wellicht geen seconde van je zijde, maar toch leg je je telefoon ook even op publieke plekken neer. Het is belangrijk om je mobiel op zijn tijd te reinigen want het kan een bron van bacteriën zijn. Hoe maak je een mobiele telefoon eigenlijk grondig schoon?

Hoe reinig je je mobiele telefoon het beste?

1. Koppel je oplader en accessoires los en haal de smartphone uit het hoesje. Zet je mobiel uit.  

2. Reinig de toegangspoorten en andere openingen. Verwijder het stof en andere vuiligheid met een tandenstoker of een satéprikker, zo kunnen er geen krassen komen bij het reinigen. In de batterijpoort komt vaak stof en vuiligheid vast te zitten. Hierdoor werkt het opladen niet goed. Door te blazen kun je het soms oplossen. Werkt dit niet? Kun je een borsteltje gebruiken.

3. Maak je scherm schoon met een microvezeldoekje. Wrijf zacht over de voorkant van je telefoon, maar vergeet ook de achterkant niet mee te nemen. Wrijf zonder al te veel druk uit te oefenen. Als je geen microvezeldoekje in huis hebt gebruik dan een vochtige stofvrije doek om je mobiel mee schoon te maken. Doe daar handzeep en water op om de doek vochtig te maken voordat je je mobiel gaat reinigen. Pas op! Zorg dat je het zeep en water niet rechtstreeks op je telefoon giet of sprayt en kijk uit met het schoonmaken bij de openingen.  Je wil niet dat er zeepresten blijven zitten.

4. Gebruik je een hoesje? Maak deze dan ook schoon voordat je deze weer om je mobiel terug doet. En vergeet niet om de oplader en andere accessoires schoon te maken.

Wat moet je gebruiken om je mobiel te ontsmetten?

Het helpt om met een microvezeldoekje je telefoon regelmatig schoon te maken. Op dit doekje hoef je dan geen desinfecterende gel of een ander middel te doen. Met zo’n doekje verwijder je veel micro-organismen van je beeldscherm. Maar 100% virusvrij gaat je mobiel nooit zijn. Vermijd ruwe materialen om mee schoon te maken, zoals papier of een spons. Je kan ook een brillendoekje gebruiken voor de schoonmaak. Deze nemen het vuil op in plaats van dat ze het vuil voor zich uitschuiven.

Hoe zit het met het gebruik van desinfecterende middelen op je mobiele telefoon? ‘Als jij de enige bent die hem gebruikt dan hoef je het niet per se te desinfecteren. En desinfecteren heeft alleen maar zin als je het voorwerp eerst goed met water en zeep reinigt. Hetzelfde geldt voor het wassen van je handen. Maak voor het schoonmaken van je mobiel gebruik van een vochtige doek. Daarna kan je er altijd nog met een desinfecterende tissue overheen gaan’, vertelt microbioloog Wilma Hazeleger. Op de markt zijn allerlei doekjes te verkrijgen met desinfecterende middelen en sprays dit kan daarnaast dus ook helpen, maar die zijn in deze tijd grotendeels uitverkocht.  Het gebruik van handgels wordt afgeraden, vanwege de vette bestanddelen waar virussen graag aan hechten.

Gebruik geen agressieve ontsmettingsmiddelen

Op je mobiele telefoon zit meestal een speciaal laagje over het beeldscherm dat moet beschermen tegen vingerafdrukken of dat olieafstotend is. Je moet bij het reinigen van je mobiele telefoon dus oppassen met agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen het laagje beschadigen wat kan leiden tot krassen op het scherm. Dat geldt ook voor ontsmettingsmiddel en make-upremover.

Andere elektronica

Nu je weet dat het belangrijk is om op zijn tijd je mobiele telefoon te ontsmetten omdat het een broeinest kan zijn voor bacteriën is het ook een idee om hetzelfde te doen met andere devices, zoals je laptop, tablet, toetsenbord en muis. 

Als je twijfelt hoe je jouw specifieke mobiele telefoon of device moet schoonmaken kan je altijd het beste de handleiding van de telefoon even checken of raadplegen bij de fabrikant van de smartphone.