background branding

Hoe kies je een betrouwbare beleggingsexpert?

05:07 beleggen.jpg

Er zijn in de financiële wereld veel mensen actief. Beursgoeroes die je gouden bergen beloven en je schathemeltjerijk kunnen maken. Hoe vind je een betrouwbare beleggingsexpert en waar moet je opletten? 

We vragen een beleggingsexpert om tips, waar moet je opletten als je een beleggingsexpert zoekt. Hij zegt na het bestuderen van de website van Beursflits: 'De voorgespiegelde rendementen zijn totaal irreëel. Met heel veel geluk kun je het in een jaar halen. Maar doorlopend is onmogelijk. Met de combinatie 'meedoen vanaf €1000 en 590% rendement' weten ze natuurlijk vooral een doelgroep van mensen te bereiken die een beetje spaargeld hebben en vooral heel graag snel rijk willen worden. Rendement van 100% zijn ronduit belachelijk en dienen enkel om de hebzucht aan te wakkeren.' Kortom: zijn de voorgespiegelde rendementen reëel, gecontroleerd en door wie?

Waarin wordt belegd en wat zijn de risico's?

BeursFlits geeft signalen om te handelen in futures. Futures zijn zogenaamde termijncontracten, deze zijn zeer risicovol en eigenlijk alleen voor professionals. Een Nederlandse bank of broker zal stevige eisen stellen aan de cliënt voor wat betreft kennis, ervaring en vermogen om te peilen of de klant de risico's begrijpt en kan dragen. Voorts moet je specifieke derivatencontracten ondertekenen. Voordat je bij een gerenommeerde partij hierin kunt handelen ben je dus wel even onderweg. Indien je de werking en toepassing daadwerkelijk kent, kunnen futures absoluut waardevol zijn. Bijvoorbeeld om risico's af te dekken of in een keer 'marktexposure' te hebben. Wie echter de werking en risico's niet kent en zich laat leiden door het hoge mogelijke rendement, zal waarschijnlijk met grote verliezen eindigen. Dus dit soort futures zijn vanwege de hoge risico's niet geschikt voor een gewone belegger.

Broker op Cyprus

BeursFlits werkt met een broker op Cyprus, omdat daar amper toezicht gehouden wordt op de financiële markt. De Nederlandse toezichthouder AFM houdt de financiële markt scherp in de gaten. De Cypriotische toezichthouder CySEC is minder streng en via het Europese paspoort hebben beleggingsinstellingen toch toegang tot heel Europa. 

Voor serieuze beleggers zijn Cyprus en Malta een red flag, omdat het financiële toezicht beperkt is en op beide eilanden louche bedrijven opereren. 

Pas op voor CFD's

'Om het nog erger te maken stelt Beursflits voor om niet alleen futures te verhandelen, maar ook in CFD's (Contracts For Difference).' Contracts for Difference zijn complexe financiële producten, die niet voor alle beleggers geschikt zijn. Je kunt veel meer geld verliezen dan je oorspronkelijke inleg. 'Het zijn vergelijkbare contracten als futures, maar met nog veel hogere mogelijke risico’s (dankzij hefbomen tot 500! waarbij 1% beweging een resultaat of verlies van 500% betekent). Daarbij handel je CFD's niet zoals futures via de beurs (een gereguleerd orgaan), maar vaak tegen het platform zelf', zegt de beleggingsexpert. Ook de AFM waarschuwt voor CFD's.

Tips bij het kiezen van een aanbieder:

  • Kijk wie er daadwerkelijk achter zo'n site of bedrijf zit. Wie geven de adviezen? Staan er namen en foto's op van de medewerkers. Wat is hun ervaring? Hebben ze een kantoor dat je fysiek kunt bezoeken? Je zou als belegger toch langs moeten kunnen gaan bij een bedrijf waar je veel spaargeld naar toe brengt om via hen te beleggen. Dus je moet je sterk afvragen waarom willen de mensen achter Beursflits volledig anoniem blijven en maken ze gebruik van een virtueel kantoor? 
  • Google voor je in zee gaat met een partij op hun bedrijfsnaam en lees ervaringen van andere beleggers.
  • Zijn er verifieerbare performance sheets. Kunnen zij hun behaalde rendementen transparant onderbouwen en worden deze ook gecontroleerd door een onafhankelijke accountant? 
  • Zijn op voorhand de kosten duidelijk? Wat betaal je voor hun diensten en per transactie? Bij BeursFlits werd je vooraf niet geïnformeerd over de kosten per transactie en dat ze gebruik maken van een broker op Cyprus. 
  • 'Het 'geheime algoritme' van BeursFlits wordt op geen enkele manier duidelijk. Het is volledig een black box. Als het echt zo goed is, ga er dan zelf mee aan de slag. Dan ga je deze succesformule niet delen voor een paar honderd euro abonnementsgeld waarbij je ook nog elke dag een filmpje moet maken voor YouTube.
  • Waarin ga je beleggen? Snap je het beleggingsproduct? Als je niet weet wat het inhoudt, begin er niet aan.
  • Wordt de belegger voldoende geïnformeerd over de (enorme) risico's?
  • Alles met een rendement boven de spaarrente betekent meer risico. Elk jaarrendement boven 8% betekent al uitzonderlijke risico's, waarvan je heel goed moet inschatten of die (mentaal) bij je passen.
  • Zijn de voorgespiegelde rendementen te mooi om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar. Wees gewaarschuwd. Bij twijfel niet doen.
  • Beleggen brengt een risico met zich mee. Je kunt je inleg deels of volledig kwijtraken. Ga niet beleggen met geld dat je niet kunt missen en beleggen is voor de lange termijn, niet om in korte tijd een financiële klapper te maken.

Lees ook de zeven tips van Janneke Willemse. Ze schreef het boek Blondjes Beleggen Beter en ze is beurscommentator voor RTL Z en columniste voor de Financiële Telegraaf.