Hoe bewaar ik mijn kliekjes het beste?

070222 voedselkliekjes.jpg

Je hebt uren staan zwoegen in de keuken en houdt daar een overheerlijke pasta aan over. Maar zoals wel vaker met pasta, is de hoeveelheid inschatten lastig. Je houdt nog genoeg over voor een later moment. Maar hoe kun je je kliekjes het beste bewaren? 

Het bewaarproces begint eigenlijk meteen na het bereiden van je eten, want het te lang laten staan op kamertemperatuur kan voor nare gevolgen zorgen. Radar zocht uit hoe je bacteriën zoveel mogelijk uit je eten en koelkast houdt. 

Na bereiding

Nadat je van rauw eten iets lekkers hebt gemaakt, komen vanzelf al snel bacteriën, schimmels en andere narigheden om de hoek kijken. De temperatuur die deze bedervers het fijnst vinden ligt tussen de 15 en 40 graden celsius. Bewaar bijvoorbeeld ook geen overgebleven maïs in het blikje. Door de reactie met de lucht in de koelkast kan er metaal van het blikje in je eten terechtkomen.

Eerst afkoelen

Voordat je je pasta- of rijstmaaltijd in een bakje terug in de koelkast stopt, is het handig om het eerst te laten afkoelen. Een gloedhete bak met eten in je koelkast kan ervoor zorgen dat ander voedsel sneller bederft. Laat het eten wel niet langer dan twee uur staan, dan hebben bacteriën al voldoende kans gehad om zich te ontwikkelen. Een tip om het afkoelproces makkelijker te maken, is om je grote portie eten te verdelen, waardoor het sneller afkoelt. Ook kun je het verspreiden over bijvoorbeeld een grote bakplaat. 

Opslaan

Maximaal twee dagen na bereiding, kun je je zelfgemaakte kliekjes nog eten, restaurant- of ander buitenshuis gehaald eten kan het beste binnen een dag gegeten worden. Je eigen restjes kun je wel nog invriezen na bereiding, maar bij kliekjes van buitenshuis raadt het Voedingscentrum dat niet aan.

Probeer je bakjes ook goed afgesloten en gescheiden te houden, zet dus niet een bakje met al bereide kip naast een verpakking met nog rauw gevogelte.

Verhitten

Zorg ervoor dat als je je kliekjes weer opwarmt, je ze door en door verhit. Zo roei je de meeste bacteriën uit, maar niet alle. Verhit daarnaast een gerecht niet voor een derde keer. Als er iets na de tweede ronde overblijft, kun je dat beter weggooien. 

Verschillende soorten voedsel

Hoe lang je welk bereid eten precies kan laten staan is moeilijk te zeggen. Kip kan bijvoorbeeld sneller bederven dan groenten. Hou daarom als vuistregel maximaal twee dagen aan, maar kijk bijvoorbeeld naar de bewaarwijzer van het Voedingscentrum.