background branding

Hoe bepaal ik welk matras het beste bij mij past?

Matras_25.05.2020.jpg

Er bestaan zoveel soorten matrassen, dat het begrijpelijk is dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Radar zet de materialen in matrassen op een rijtje en geeft tips over hoe je een weloverwogen keuze voor een matras kunt maken.

Chris Nederhorst houdt zich al dertig jaar bezig met matrassen en heeft het onafhankele platform matras.info opgestart. Nederhorst benadrukt vooral dat er niet zoiets bestaat als het beste matras. 'Een matras moet bij jou passen.' Maar hoe bepaal je wel matras bij jou past?

Uit welke materialen bestaan matrassen?

Om te beginnen zijn er matrassen met veren en met schuim. Binnen deze twee soorten zijn verschillende varianten te onderscheiden. Een matras bestaat vaak niet uit een soort schuim of alleen uit pocketveren. Matrassen zijn meestal in lagen opgebouwd.

Veermatrassen 

  • Pocketvering: Dit is een matras met veel kleine veren die individueel zijn ingepakt.
  • Binnenvering: Dit matras bestaat uit hele grote veren. Deze matrassen zijn niet aan te raden. Als je je vuist in het matras duwt, komt er een gat omheen. Dit betekent dat als jouw heup in zo'n gat ligt, dat je onvoldoende steun krijgt.

Schuimmatrassen 

  • Polyether: Matrassen van dit materiaal zijn het goedkoopst van alle matrassen. De kwaliteit is dan ook wel minder. Ze bieden weinig steun, hebben weinig veerkracht en gaan niet lang mee. 
  • Koudschuim: Deze matrassen ventileren goed en zijn hygienisch. Als er HR bij het matras staat, is het matras veerkrachtig. Uit deze twee letters kun je kwaliteit voor een groot deel opmaken. HR40 is redelijk veerkrachtig, HR50 is erg veerkrachtig.
  • Latex: Latex is eigenlijk hetzelfde als koudschuim, maar op dan natuurlijke basis. Latexmatrassen zijn gemaakt van rubber. Een groot nadeel is dat rubber erg warm is. Deze matrassen ventileren niet, maar isoleren. Als je veel zweet in bed, gaat het matras snel stinken. 
  • Traagschuim: Een matras bestaat nooit volledig uit traagschuim, het is altijd een laag die aan het matras is toegevoegd. Volgens Nederhorst biedt traagschuim vele voordelen. Ten eerste wordt je doorbloeding niet afgekneld, omdat het schuim zich naar je lichaamsvorm voegt. Door goede doorbloeding heb je het ook minder snel koud in bed. Door een traagschuimlaag ligt er minder druk op je gewrichten en heb je een goede ergonomie, waardoor je een goede natuurlijke houding hebt.

Waar moet je op letten als je een matras koopt?

Als je eenmaal bepaald hebt welke materialen bij jou passen, is dit nog niet alles. Matrassen komen in verschillende stevigheden en zijn anders opgebouwd. Voordat je een matras koopt, is het zinvol om verschillende factoren eerst na te gaan

Je lichaamsgewicht

Vooral als je zwaarder bent, is het het beste om een harder matras te kopen. Een zacht matras is voor zware mensen vaak een miskoop, omdat ze last krijgen van rugklachten.

Je lichaamslengte

Als je lang bent, heb je meer ruimte nodig. Dit heeft niet alleen te maken met de lengte van het matras, maar ook met de breedte. Als jij lang bent, lig je al snel met je benen en armen buiten je matras. Lange mensen kunnen dus het best een wat breder én langer matras kopen. 

Je lichaamsbouw

Niet alleen lichaamsgewicht, maar ook lichaamsbouw is belangrijk. Je moet in een matras zo recht mogelijk liggen. Als jij bijvoorbeeld brede heupen hebt, kan een zachter matras een betere keuze zijn, omdat je heupen dan beter kunnen doorzakken.

Je lichaamstemperatuur

Bedenk of jij het 's nachts vaak warm hebt of veel zweet. Een latexmatras is bij veel zweten bijvoorbeeld geen goed idee. 

Je slaaphouding

Ook de manier waarop je slaapt is van belang. Als jij op je buik slaapt, heb je een harder matras nodig, anders zak je door en kun je onderrug- en nekklachten krijgen. Zijslapers hebben een iets zachter matras nodig, zodat de heupen kunnen wegzakken. Voor rugslapers is een harder matras vaak beter. 

Ik ga naar de winkel om een matras te kopen. Hoe moet ik proefliggen?

Om zo'n goed mogelijk beeld te krijgen van je matras, moet je gaan proefliggen in de winkel. Allereerst is het een goed idee om je eigen kussen mee te nemen. Dit bepaalt immers voor een groot deel hoe het matras ligt en hoe je nek aanvoelt. Doe ook losse kleding aan, zodat je het matras goed aanvoelt. 'Als je op een matras gaat liggen dat niet lekker ligt, ga er dan gelijk vanaf, dan is het niet een matras voor jou.' Volgens Nederhorst vinden veel mensen een zacht matras het lekkerst liggen, maar toch is het niet aan te raden om een echt zacht matras te kopen: 'Een zacht matras is vaak niet goed, omdat je weinig steun krijgt. Een harder matras ligt minder lekker, maar is voor je houding beter. Let wel op dat het matras niet te hard is, dat belemmert de doorbloeding. Je matras moet dus niet te hard zijn, maar zeker niet te zacht.'

Zorg dat je het matras op de proef kunt nemen

Met even proefliggen heb je een goede indicatie, maar of het echt hét matras voor jou is, kun je niet zo snel bepalen. Zorg daarom dat je het matras thuis op proef krijgt én dat er sprake is van een 'niet goed, geld terug' garantie. 'Kijk goed in de voorwaarden, want soms staat in de kleine lettertjes dat je geen geld terugkrijgt maar een tegoedbon.' Als een winkel je dit biedt, kun je er al meer op vertrouwen dat de winkel jou echt aan een goed matras wilt helpen, en je niet de volle prijs laat betalen voor iets wat je uiteindelijk toch niet bevalt.