background branding

Hoax: 'Drink geen Pepsi'

hoax-drink-geen-pepsi-210917.jpg

De laatste tijd circuleert een nepwaarschuwing op social media. Volgens dit bericht moet je de voorlopig geen dranken als Pepsi en Tropicana nuttigen, omdat een 'medewerker van Pepsi besmet is met hiv'. Zie jij dit broodjeaapverhaal voorbijkomen op social media? Trap er niet in: het gaat om een hoax.

In het nepbericht, dat vol staat met fouten en gebrekkige formuleringen, staat dat de politie 'dringend nieuws heeft voor iedereen'. Het gaat echter al jarenlang rond. 'Minstens sinds 2011', meldt Hoaxmelding, een site waarop waarschuwingen staan voor dit soort berichten. Ook benadrukt de site dat je niet besmet met hiv kunt raken via voedsel, omdat het virus niet buiten het lichaam kan overleven.

De politie zelf zegt niet bekend te zijn met deze hoax en ook nooit op deze manier te communiceren. 'Als er sprake is van een veiligheidsrisico kiest de politie ervoor om via eigen (sociale) kanalen daarover te burgers actief te informeren.'

Hoax in het buitenland

Het bericht gaat ook rond in het buitenland. Zo meldt The Sun, een Britse krant, dat het eind augustus in Groot-Brittannië circuleerde. Ook zou de hoax oorspronkelijk uit India komen, waar het werd verspreid via social media en e-mails. 

Wat kun je tegen deze hoax doen?

In het bericht worden mensen opgeroepen om het bericht te delen. Doe dit niet: hierdoor blijft het rondgaan. Lees hier meer over wat je kunt doen als je een hoax tegenkomt