background branding

Hepatitis E in Nederlands varkensvlees veroorzaakt onrust in buitenland

nederlands-varkensvlees-besmet-met-hepatitis-e_21817_780.jpg

Varkensvlees uit Nederland en Duitsland veroorzaakt mogelijk een uitbraak van hepatitis E in Groot-Brittannië. Daarover berichtten Engelse kranten gisteren. Dat varkensvlees het virus bevat, is al langer bekend. In Nederland komt besmetting met Hepatitis E de laatste jaren steeds vaker voor. De belangrijkste bron: varkensvlees.

Hepatitis E is een ontsteking van de lever. Infectie wordt veroorzaakt door een virus; de ziekte is dus besmettelijk. overdracht van de ziekte van mens op mens is echter zeldzaam: besmetting verloopt meestal via het eten of drinken van besmette voedingsmiddelen. In Nederland kan het voorkomen in het vlees van varkens en wild, dit zijn dan ook de grootste besmettingsbronnen in ons land.

Hepatitis E komt steeds vaker voor

In Nederland en omringende landen wordt sinds 2011 een stijging van het aantal infectiegevallen waargenomen. Daarop is besloten een onderzoek te doen naar varkens en varkensvlees, de belangrijkste bron van dit virus. Herhaaldelijk onderzoek heeft aangetoond dat er inderdaad hepatitis E voorkomt bij Nederlandse varkens, en dus in de producten van varkensvlees die hier geconsumeerd worden. Zo testte, volgens een rapport dat in augustus vorig jaar werd gepubliceerd door het RIVM, 80 procent van de onderzochte leverworsten positief: het virus was in de overgrote meerderheid van deze varkensproducten dus inderdaad aanwezig.

Voedingsadvies om Hepatitis E te voorkomen

Al langere tijd geldt in Nederland een voedingsadvies voor risicogroepen. Dit zijn mensen die een transplantatie hebben gehad, of een leveraandoening hebben. Ook zwangere vrouwen kunnen erger ziek worden dan gezonde mensen die besmet raken met hepatitis E. Zij moeten dus oppassen met producten van varkensvlees en wildvlees.

Besmetting van gezonde mensen

Vorig jaar sloegen deskundigen echter alarm over besmetting van gezonde mensen. In juli dit jaar heeft de NVWA gezegd bij het voedingsadvies voor risicogroepen te blijven. Voor iedereen geldt dat het verstandig is om varkensvlees, net als wildvlees, goed te verhitten.

Hoe weet je of je besmet bent met Hepatitis E?

Wie hepatitis E oploopt kan klachten krijgen als koorts, buikpijn en misselijkheid, jeuk, een verminderde eetlust en een gele verkleuring van huid en oogwit. Echter, niet iedereen die geïnfecteerd wordt, wordt ook ziek. Het kan dus zijn dat je het virus draagt, zonder dat je daarvan de symptomen bemerkt.

'Waarschuw voor gezondheidsrisico's van varkensvlees'

De Partij van de Dieren riep vorig jaar het kabinet op om consumenten te waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van het eten van varkensvlees. Zo stelde partijvoorzitter Marianne Thieme voor om risicoproducten te voorzien van een etiket waarop een waarschuwing staat dat het hepatitis E kan bevatten.