background branding

Groen licht uit Brussel: zo gaat het EU gasprijsplafond eruit zien

EU gas.jpg

De Europese Unie krijgt een prijsplafond voor gas. De bezwaren van onder andere Nederland tegen de limiet om pieken in de gasprijs tegen te gaan zijn nog niet weggenomen, maar de andere EU-landen hebben het plan doorgedrukt.

Nederland vreesde dat het plafond te laag zou worden en dat gasleveranciers Europa in zouden ruilen voor beter betalende klanten. Minister Rob Jetten steunde het plan daarom maandag bij de finale onderhandelingen in Brussel niet, maar onthield zich net als Oostenrijk van stemming. Hongarije stemde als enige tegen. Zwaargewicht Duitsland, dat lang het verzet tegen het prijsplafond aanvoerde, steunde het plan wel.

Sneller in werking dan voorgesteld

Het zogeheten marktcorrectiemechanisme, dat in gang schiet als de gasprijs een aantal dagen piekt, gaat heel wat sneller in werking treden dan de behoedzame Europese Commissie had voorgesteld. De commissie wilde de lat, voor de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt TTF, leggen bij 275 euro per megawattuur. Maar dat was voor veel landen onverteerbaar. Het plafond zou op die manier zelfs met de prijsrecords van afgelopen zomer niet zijn gehaald.

Plafond bij 180 euro per megawattuur

Het plafond komt nu op 180 euro per megawattuur, hebben de energieministers van de EU-landen afgesproken. Het moet vanaf 15 februari in stelling komen als de gasprijs drie werkdagen of langer boven de limiet uitkomt en die prijs bovendien drie dagen minstens 35 euro hoger ligt dan de wereldwijde richtprijs voor vloeibaar gemaakt gas (lng). Als het plafond eenmaal van kracht is, blijft het minstens twintig dagen gelden, zegt de Tsjechische minister die dit halfjaar voorzitter is.

Kan nog worden uitgeschakeld

Als de prijslimiet toch verkeerd uitpakt, kan die worden uitgeschakeld, aldus de Tsjech Jozef Sikela. Bijvoorbeeld als het gasverbruik blijkt te stijgen of de Europese kwartaalimport van gas terugloopt.

Jetten 'heel blij' maar heeft ook twijfels

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) onthield zich bij de stemming. De D66’er vindt het ‘onverantwoord’ dat het mechanisme in februari in werking treedt terwijl twee weken later pas een analyse verschijnt over de gevolgen. Desondanks is Jetten ‘heel blij’ dat de EU gezamenlijk gas kan gaan inkopen nu de EU-ministers een deal hebben gesloten over een gasprijsplafond. Gezamenlijk kunnen inkopen is ‘de grote winst’ van het akkoord over een marktmechanisme om prijspieken tegen te gaan, dat ‘potentieel onveilig’ is voor de gasleverantie, zei de bewindsman in Brussel.

Bron: ANP