Graanontbijt en havermout, wat is het verschil?

havermout_graanontbijt_bericht.jpg

Misschien denk je op het eerste gezicht dat deze twee producten hetzelfde zijn: havermout en graanontbijt. Toch zijn er wel degelijk verschillen in zowel textuur, smaak als voedingswaarde.
 

Radar maakt een overzicht en zet de verschillen naast elkaar.

De overeenkomsten

Om de verschillen te benoemen is het belangrijk om eerst te kijken naar de overeenkomsten. Zowel havermout als graanontbijt wordt vaak gebruikt als ontbijt en gemengd met gekookte (haver)melk of water. Daarnaast bevatten beide producten veel vezels, vitaminen en mineralen.

Haver of tarwe

Een van de grootste verschillen tussen beide producten is zichtbaar in de naam. Graanontbijt wordt namelijk gemaakt van geplette volkoren tarwemeel en bij havermout is haver het hoofdproduct. Heb je een glutenallergie? Dan is graanontbijt dus geen optie.

Verschil in vitaminen en vezels

Hoewel beide producten dus veel vitaminen en vezels bevatten, heeft havermout meer vitamine B1, B6, ijzer en calcium dan graanontbijt, maar ook meer vet. Graanontbijt bevat dan weer (iets) meer eiwitten en gluten. 

Welke is ‘gezonder’?

Een uitspraak over welke van de twee ‘gezonder’ is, valt op basis van deze informatie niet te doen. Graanontbijt en havermout worden beide als gezond bestempeld en het ligt aan je voorkeuren welke het best in je dieet past (indien je een dieet volgt). En natuurlijk aan welke je van de twee het lekkerst vindt.

Bron: Voeding en Fitness /  The Health Issue