Google belooft om privacy te verbeteren

google-privacy-09052019.jpg

Techgigant Google zet meer in op privacy, maakte de onderneming bekend tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie I/O. Dat doet het bedrijf onder andere door meer berekeningen op mobiele telefoons plaats te laten vinden in plaats van in datacentra. Ook maakt Android het beter duidelijk wanneer apps bijvoorbeeld de locatiedata van de telefoon gebruiken en geeft Google gebruikers meer zeggenschap over hoe lang gegevens bewaard mogen worden.

Die privacy is ook belangrijk bij Googles slimme thuisproducten, die worden voortaan allemaal onder de merknaam Nest uitgebracht. Zo introduceerde Google een nieuwe slimme assistent met scherm. De camera en microfoon kunnen daarbij met een knopje op het apparaat worden uitgeschakeld.

Ook kunstmatige intelligentie en augmented reality zijn belangrijk voor Google. Zo zet Google kunstmatige intelligentie in om video's live te ondertitelen en teksten te vertalen. Google Maps krijgt op den duur richtingaanwijzing in augmented reality.

'Mooi verkooppraatje'

Vincent Böhre, directeur van Privacy First, laat in een reactie weten dat hij dit nieuws vooral als een mooi verkooppraatje van Google ziet. Het is steeds belangrijker dat bedrijven privacyvriendelijk zijn. Google kan daar niet op achterblijven. 'Hoewel het goed is dat Google stappen onderneemt ter verbetering van de privacy, kan het grote machtige Google nog veel meer doen.'

Zo vindt Böhre dat Google transparanter moet zijn over de data die overheden van ze krijgen. Privacy First zou ook graag zien dat consumenten er zelf voor kunnen kiezen om data per direct te verwijderen. 'Daarnaast zou het een goede zaak zijn als instellingen standaard privacyvriendelijk zijn ingesteld en het privacybeleid bondiger geformuleerd is', laat Böhre weten.

'Oppervlakkige informatie'

Brenno de Winter, expert gespecialiseerd in informatiebeveiliging, privacy en ICT, vindt dat deze nieuwe informatie van Google oppervlakkig. 'Ze zeggen heel, heel weinig. Meer lokaal draaien kan helpen, als ze beloven om de informatie niet te verwerken.'

Bron: ANP