'Glutenallergie kan bloedkanker veroorzaken'

boord.jpg

Een kleine groep patiënten met coeliakie (glutenallergie) ontwikkelt een agressieve vorm van witte-bloedcelkanker.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben vastgesteld dat de gluten  ervoor kunnen zorgen dat cellen van het immuunsysteem stoffen produceren die dodelijke bloedkanker kunnen veroorzaken. 'Het immuunsysteem wordt alom gezien als een bondgenoot in de strijd tegen kanker, maar blijkbaar gaat dat niet altijd op', zegt onderzoeksleider Jeroen van Bergen.

Reactie op eten granen

Sommige mensen krijgen na het eten van granen als tarwe, gerst en rogge heftige chronische ontstekingen in de dunne darm. Boosdoeners zijn bepaalde eiwitten, zogeheten gluten. Cellen van het afweersysteem reageren dan zeer heftig op deze gluten. Coeliakiepatiënten houden de klachten over het algemeen goed in de hand met een glutenvrij dieet. Maar bij een kleine groep patiënten ontstaat een kwaadaardige, ongeneeslijke vorm van witte-bloedcelkanker (lymfoom).

Bron: ANP