background branding

Giftige epoxyhars populair onder kinderen op TikTok: ‘Onverantwoord’

186313787_l.jpg

Een mooi kunstwerk maken met behulp van epoxyhars: op social media – vooral op TikTok – zijn er steeds meer jonge kinderen die hiermee werken. Alleen is het vaak niet bekend hoe je met deze kunststof om moet gaan en wat de gevolgen zijn als je niet de goede voorzorgsmaatregelen neemt. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk en snel aan de slag met de epoxyhars knutselset van de Action. Is dit gevaarlijk en hoe ga je te werk? Radar zocht het uit.

Op het socialmediakanaal TikTok zie je vooral dat jonge kinderen epoxysieraden en vormpjes maken. TikTokker Chanou probeert op haar account bewustwording te creëren, zodat mensen op de hoogte zijn dat dit niet veilig is.

‘Op TikTok kwam ik steeds vaker filmpjes en live video’s tegen van jonge meiden die met epoxy aan het werk waren. Zonder enige vorm van bescherming. Het is wel een app waar veel kinderen op zitten. Ze krijgen al snel het idee dat het knutselspul is wat je makkelijk in je slaapkamer kunt maken’, vertelt Chanou aan Radar.

Epoxy is een thermohardende kunststof (kunststof dat hard wordt door hitte) dat bestaat uit twee componenten. Een component bestaat uit meerdere stoffen. Als dit gemengd wordt, kun je de vloeistoffen uit laten harden. Deze kunststof kan gebruikt worden als lijm, plamuur, lamineerhars, om te coaten en het ingieten van objecten. 

Hoe moet je ermee omgaan?

Om met epoxy veilig te werken moet je aan een aantal voorzorgsmaatregelen denken. Je moet bijvoorbeeld handschoenen gebruiken, omdat epoxy niet in aanraking mag komen met de huid. Volgens toxicoloog Martin van den Berg is het ook erg belangrijk om goed te ventileren. ‘Als je werkt met epoxy kun je dit het beste buiten doen. Wil je dit toch in huis doen? Zorg er dan voor dat alle deuren en ramen openstaan.’ Daarnaast is het voor sommige epoxy belangrijk dat je een dampmasker gebruikt. ‘Het is heel belangrijk dat je epoxy niet inademt, dit heeft namelijk consequenties voor je gezondheid’, vertelt Van den Berg. ‘Ik heb als vuistregel: ruik je de stoffen, dan is het een risico.’

Wat zijn de risico’s?

Deze voorzorgsmaatregelen zijn er niet voor niets: volgens de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie krijgen rond de 2.5 procent – met een duidelijke oververtegenwoordiging van mannen doordat zij hier vaker mee werken – een allergische reactie door epoxy. De bekendste allergische reacties zijn eczeem, roodheid, jeuk en zwellingen. 

De dampen die vrijkomen tijdens het werken met epoxy kunnen schadelijk zijn voor de luchtwegen en ogen. Hierdoor is het mogelijk dat je een luchtwegallergie, ademhalingsproblemen of astma kan ontwikkelen. Er kunnen ook oplosmiddelen in epoxy zitten. Dit brengt schade aan het zenuwstelsel, lever, nieren en hersenen. Kortom, geen ongevaarlijk knutselspul.

Knutselen met Epoxy

In de TikTok-video’s van Chanou neemt ze de epoxy knutselset van de Action als voorbeeld waar je mee moet oppassen. Maar is de knutselset van de Action gevaarlijk? 

‘In de componenten zitten de stoffen bisfenol A en benzyl alcohol.’ Als je met hoge concentraties van bisfenol A werkt, dan is het mogelijk dat deze stof de hormoonhuishouding verstoort. ‘Maar het lijkt erop dat deze stof weinig vrijkomt in de knutselset van de Action. Hierdoor kun je geen last krijgen van ademhalingsproblemen’, vertelt Van den Berg. 

Met de stof benzyl alcohol is het wel van belang dat je de stof niet inademt. ‘Benzyl alcohol is een oplosmiddel, waarbij er dampen vrijkomen. Dit moet je dus niet inademen. ‘Deze set is dus giftig als je niet de goede voorzorgsmaatregelen neemt.'

Niet voor kinderen

Naast de filmpjes op TikTok van jonge kinderen die aan de slag gaan met epoxy, zijn er ook een aantal reacties van ouders te lezen onder de video’s van Chanou. Ouders die eerst van plan waren om samen met hun kinderen te knutselen met de set van de Action, hebben zich bedacht door de waarschuwing van de TikTokker. 

Volgens Chanou is het erg duidelijk dat deze verpakking gemaakt is om kinderen aan te trekken. ‘Er staat nergens op de verpakking ‘pas op voor kinderen’, je moet eerst de handleiding lezen.’ Toxicoloog Martin van den Berg wil ook benadrukken dat dit absoluut geen speelgoed is voor kinderen. ‘Het is onverantwoord om dit samen met je kinderen te doen of je kinderen er zelf mee aan de slag te laten gaan. Je moet de gezondheidswaarschuwingen op de verpakkingen erg serieus nemen.’

Reactie Action:

‘Dit betreft een tijdelijk verkrijgbaar artikel dat aan alle eisen voldoet die hieraan vanuit de wetgever gesteld worden. Uit onderzoek door een onafhankelijk lab zijn geen gezondheidsrisico’s aangetoond zolang het product op de voorgeschreven, veilige manier wordt gebruikt. Hier is getest op incidenteel gebruik en niet langer dan 8 uur opeenvolgend. Naast de algemene waarschuwing om inademen te voorkomen, staat in de handleiding ook duidelijk beschreven dat gebruik dient plaats te vinden in een goed geventileerde ruimte.

Met de aanduiding ‘buiten bereik van kinderen houden’ wordt gedoeld op het belang van toezicht door ouders/volwassenen. Bij normaal gebruik is het product dan veilig te gebruiken, dus met inachtneming van de veiligheidsinstructies zoals goed te ventileren en contact met ogen en huid te vermijden.

Naar aanleiding van deze vragen zullen we kijken of verbetering van de verpakking en gebruiksaanwijzing nodig is mochten we het op een later moment weer opnieuw willen inkopen. Vooralsnog is daar echter geen sprake van.'