Gezondheidsproblemen door nachtwerk: merendeel bedrijfsartsen komt het tegen

Kantoor.png

Nachtwerk leidt regelmatig tot gezondheidsklachten zoals slaapproblemen en vermoeidheid, meldt Pointer. Het onderzoeksplatform vroeg bedrijfsartsen naar hun ervaringen: maar liefst 85 procent komt het tegen. Soms met uitval tot gevolg.

In ons land werken 1,3 miljoen mensen in de nacht. Dat terwijl eerder uit onderzoek van de Gezondheidsraad bleek dat nachtwerkers een hoger risico hebben op slaapproblemen, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. In 2017 adviseerde de raad de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) daarom om ‘nachtwerk waar mogelijk te beperken’. 

Beperken nachtwerk gebeurt onvoldoende

Dat gebeurt volgens 4 op de 5 bedrijfsartsen onvoldoende, blijkt uit de enquête die Pointer samen met de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) uitzette onder 1700 bedrijfsartsen. Er reageerden 252 bedrijfsartsen, waarvan er 213 in de praktijk te maken hebben met nachtwerk.

66 procent van de bedrijfsartsen heeft nachtwerken ter discussie gesteld bij bedrijven. Slechts een enkele keer leidt dit tot structurele verbetering. Bedrijven lijken vooral bereid om het werk van individuele werknemers (tijdelijk) aan te passen aan iemands klachten. In sommige gevallen leidde dat tot een verklaring van ‘ongeschiktheid voor het werk’.

‘Mensen komen als het te laat is’

Precieze cijfers over mensen met slaapklachten zijn er niet. ‘Wat het lastig maakt, is dat mensen over het algemeen niet naar de bedrijfsarts komen met slaapproblemen alleen’, zegt Boyd Thijssens, voorzitter van beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB), tegen Pointer. ‘Mensen komen meestal pas als het te laat is en ze uitvallen op werk.’ 

Vaak is er dan ook sprake van ziekte, een scheiding of overlijden. Wel geeft 4 op de 10 bedrijfsartsen aan dat slaapproblemen regelmatig tot vaak een rol spelen in uitval onder nachtwerkers.

Aurorit naar huis

Nachtwerk leidt verder tot gevaarlijke situaties, blijkt uit de enquête. Met name de autorit naar huis aan het einde van de nacht is een risico. Ook geeft een deel van de bedrijfsartsen aan te vermoeden dat op de werkvloer ook ongelukken plaatsvinden. 

Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat Pointer weten zich te bekommeren om de gezondheid van nachtwerkers. Maar: het is volgens haar niet de verantwoordelijkheid van de politiek. ‘De verantwoordelijkheid en afweging om werknemers in de nacht in te zetten en goede maatregelen te nemen als nachtwerk nodig is, ligt bij werkgevers’, laat haar woordvoerder weten. Volgens bedrijfsartsen nemen werkgevers die verantwoordelijkheid dus nog te weinig.