GenX in drinkwater Den Haag, Leiden en Zoetermeer

nog-meer-genx081617.jpg

GenX is ook aangetroffen in het leidingwater van Den Haag, Leiden en Zoetermeer, zegt waterleidingbedrijf Dunea dinsdag tegen het AD. Het bedrijf beweert dat het drinkwater nog steeds veilig is en dat het om zeer lage waardes van de schadelijke stof gaat.

Dunea meldt dat het water afkomstig is uit de drinkwaterwinlocaties Scheveningen, Monster en Katwijk. 'Op deze plekken is 4,3 en 5,8 nanogram per liter gemeten. Het gaat om waardes die dertig keer lager zijn dan de richtwaarde die de overheid geeft als veiligheidsgrens voor deze stoffen in het drinkwater', benadrukt Dunea, dat nog verder onderzoek doet naar de herkomst van de chemische stof.

Bijgestelde richtwaarde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onlangs de richtwaarde voor de stof bijgesteld. De GenX-bestanddelen FRD 903 en FRD 903 moeten geclassificeerd worden als mogelijk kankerverwekkend voor de mens, volgens RIVM-onderzoekers. Het is nog moeilijk te beoordelen wat de effecten zijn op organen, zegt het RIVM. Er is nog niets bekend over bestandsdeel E1 bij wetenschappers.

GenX eerder aangetroffen in Zuid-Holland

'GenX is een onnatuurlijke stof die niet afbreekt'

GroenLinks slaat alarm op de vondst bij Provinciale Staten van Zuid-Holland. 'Ik ben ervan geschrokken dat GenX zo snel na de lozing in Dordrecht al de drinkwaterwinning aan de andere kant van de provincie heeft bereikt', zegt Berend Potjer van de Statenfractie van Groenlinks tegen het AD. 'Als inwoner van Den Haag maak ik mij nu wel zorgen over de veiligheid van mijn drinkwater. Het is dan wel verdund, maar GenX is een onnatuurlijke stof die niet afbreekt'.

'Snelheid van verspreiding is niet normaal'

Harm Groenendijk van de PVV in Provinciale Staten vindt de ontdekking schokkend en noemt het vreemd dat de stof nu al in Den Haag terecht is gekomen. 'Deze verspreiding gaat zo snel, dat is niet normaal. De vraag is waar het vandaan komt,' merkt Groenendijk op die voor meer onderzoek pleit.

Landelijk onderzoek

De Tweede Kamer wilde eerder dit jaar al een landelijk onderzoek naar de chemische stof. Een Kamermeerderheid vond dat in heel Nederland precies in kaart moet worden gebracht of en hoeveel GenX er in drinkwater zit.

Bron: AD