Geef jij veel geld uit aan gezichtsbehandelingen? 'Effectiviteit is vaak niet bewezen'

040722 facial site.jpg

De meest extravagante gezichtsbehandelingen zijn anno 2022 in omloop. Bindweefselbehandelingen, hydrafacials, peelings en ga zo maar door. Deze luxe gezichtsbehandelingen worden veelal gepromoot op het internet en in grote steden verschijnen meer en meer schoonheidssalons die dergelijke behandelingen aanbieden. Allen beloven ze je huid mooier, strakker en glanzender te maken dan ooit tevoren. Maar zijn deze behandelingen het geld wel echt waard?

Radar sprak al eerder met een huidtherapeut over de verschillende cosmetische producten die te koop zijn en hoe je daar de beste keuzes in kunt maken. Maar naast de producten die beschikbaar zijn bij de drogist, bestaan er ook nog tal van huidbehandelingen die je kunt laten doen en dit aantal lijkt alleen maar te groeien. Bovendien zijn de prijzen van deze behandelingen vaak ook niet mis. Maar hoe goed werken deze behandelingen nou echt? 

Wie de behandeling uitvoert is van groot belang

Om hier achter te komen spreekt Radar met dr. Bas Wind, dermatoloog bij Medisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam. Wind legt uit dat de effectiviteit afhangt van de specifieke behandeling en van wie de behandeling uitvoert. ‘Een huidtherapeut en een dermatoloog zijn getraind in het onderscheiden van de zieke en gezonde huid. Bij een schoonheidsspecialist is dat anders.’ 

Dit is ook een van de redenen dat de behandelingen bij een schoonheidsspecialist goedkoper zijn dan bij een dermatoloog, maar als het aan Wind ligt, laat je je eerst altijd goed adviseren door een dermatoloog of huidtherapeut over je behandeling. 

‘Van veel behandelingen is de effectiviteit niet bewezen’

Daarnaast beloven de schoonheidszaken van alles maar is er vaak geenbewijs dat de behandeling ook echt werkt. ‘Er zijn overal kliniekjes die van alles beweren, en er zijn absoluut wel behandelingen waarvan bewezen effectiviteit is, maar van heel veel is dit ook niet bewezen.’ Zo laat de dermatoloog weten dat voor een bindweefselbehandeling of hydrafacial nog geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat dat ze daadwerkelijk iets doen voor je huid. 

Maar Wind laat ook weten dat er voor sommige behandelingen wél bewijs bestaat dat het aanslaat, zoals bij bepaalde peelings of lasertechnieken om de huid mee te behandelen. Maar de dermatoloog vertelt dat de werkzaamheid van deze behandelingen alsnog afhankelijk is van de uitvoerder. Zo kan een laser bijvoorbeeld te licht worden afgesteld, waardoor geen resultaat zal ontstaan. 

Risico’s die zich voordoen bij gezichtsbehandelingen

Maar dit is niet het grootste probleem. Een laser kan namelijk ook te sterk ingesteld worden, en dit heeft nare gevolgen voor je huid. ‘Wij als dermatologen zien heel vaak dat mensen bij een schoonheidssalon zijn geweest en dat de behandeling daar fout is gegaan. Mensen hebben dan wondjes, pigmentverschuiving of littekens aan een behandeling overgehouden’ vertelt Wind. 

En dat is natuurlijk geen goede zaak. De dermatoloog beveelt dan ook aan om liever langs een dermatoloog of huidtherapeut te gaan voor advies of een behandeling, in plaats van langs een schoonheidssalon. ‘Bovendien kun je van alle behandelingen bijwerkingen hebben, dus ga je liever naar een betrouwbare plek. Ook als dat misschien wat meer kost.’ 

Het advies is dus bovenal; probeer je even te verdiepen in de behandeling en zoek een betrouwbare arts, dermatoloog of salon die deze behandeling bij jou uit kan voeren. 

Huidbeschadigende behandelingen

Eerder schreef de Volkskrant over ‘huidbeschadigende’ behandelingen in het bijzonder, zoals microneedling en mesotherapie. In dit artikel vertelt dermatoloog Menno Gaastra dat deze behandelingen over het algemeen slechts een tijdelijk effect veroorzaken en voegt esthetisch dermatoloog Willeke Kamphof toe dat een duidelijk effect enkel bereikt kan worden met de juiste apparatuur, waarover een schoonheidssalon meestal niet beschikt. 

Ook voor deze behandelingen wordt door de dermatologen streng aangeraden om voor echte resultaten en minder risico naar een cosmetisch arts of dermatoloog te stappen. Ben je in deze behandelingen geïnteresseerd? Zorg er dan voor dat je een professional inschakelt.