background branding

Gebruik jij dierproefvrije lichaamsproducten?

210203 lichaamsverzorging.jpg

In Europa mag je cosmetica al enkele jaren niet meer op dieren testen, noch verkopen als dat elders wel is gebeurd. Toch zijn heel wat van de lichaamsproducten die we dagelijks gebruiken niet dierproefvrij. Hoe komt dat? En hoe koop je bewust?

Naast de Europese Unie heeft ook India, Israël en Noorwegen dierproeven in de cosmeticaindustrie verbannen. In de VS is de praktijk rond dierenproeven niet officieel gereguleerd, maar gaan steeds meer cosmeticabedrijven er wel prat op dat zij dierproeven uit hun praktijk hebben geschrapt of grotendeels hebben teruggeschroefd. 

Op vraag van de consument

Om te beantwoorden aan de wens van een groeiende groep bewuste consumenten, zijn veel cosmeticabedrijven op zoek gegaan naar alternatieven voor dierproeven. Het helpt dat de ingrediënten die al jaren in cosmetica worden gebruikt, nu veilig zijn verklaard en dus niet meer getest hoeven te worden. 

Alle verzorgende producten

Even voor de duidelijkheid: als we over cosmetica spreken, hebben we het over make-up en lichaamsproducten (producten voor het verzorgen van je huid en haar, zoals zeep, shampoo en bodylotion), naast tandpasta, deodorant, zonnecrème, nagellak, (scheer)zeep en andere verzorgende producten. 

China eist testen van westerse merken

Zo ver goed nieuws voor wie bewust geen lichaamsproducten wil gebruiken waar dierenleed mee gemoeid is, maar er zijn drie belangrijke uitdagingen. De eerste ligt bij China dat eist dat alle producten die er worden verkocht op dieren worden getest. Dat betekent dat westerse cosmeticafabrikanten met een dierenleedvrij beleid hun producten wel in China – uitvoerig – op dieren laten testen om ze daar te kunnen verkopen. 

Lepe praktijk voor bestanddelen

De tweede uitdaging voor bewuste consumenten ligt bij de ondoorzichtige praktijk die soms achter een dierproefvrij beleid schuilt. Ook als een merk uitpakt met een leedvrij imago, kan het zijn dat niet het eindproduct maar wel de afzonderlijke componenten op dieren worden getest. Het kan ook dat de bestanddelen worden gekocht van bedrijven die wel dierproeven uitvoeren. 

Geen verbod voor schoonmaakproducten

Ten derde zijn er 'mazen' (beperkingen) in de EU-wet rond dierproeven in de cosmeticabranche. Het verbod geldt niet voor:

  • componenten die ook in bijvoorbeeld schoonmaakproducten of medicatie worden gebruikt. 
  • veiligheidstesten voor wie cosmeticacomponenten produceert, verpakt of transporteert. Die proeven mogen dus wel op dieren worden uitgevoerd.
  • zeep, shampoo en tal van andere producten die het watermilieu kunnen aantasten: die mogen wel getest worden op vissen om het milieurisico te bepalen. (Dat maakt deel uit van de REACH-verordening, die dierproeven voorschrijft om de veiligheid van chemische componenten na te gaan.)

Hoe koop je dierproefvrije cosmetica en schoonmaakproducten?

Verschillende merken bieden de garantie dat voor de lichaamsproducten die zij verkopen geen dierenproeven werden uitgevoerd. Een lijst van die merken vind je op tal van websites rond dierenwelzijn. Bekende merken op die lijst zijn onder meer: Rituals, The Body Shop, Louis Widmer, Max & More, Weleda, Etos huismerk, Hema huismerk, Cien (het huismerk van Lidl), Lush en Essence (dat onder meer in Kruidvat wordt verkocht). 

Voor schoonmaakproducten is testen op dieren dus wel toegestaan, maar niet verplicht, aangezien er goedgekeurde alternatieven bestaan. Merken die hun producten wél op dieren testen zijn onder meer: Ajax, Ariel, Cif, Dettol, Dreft, Febreze, Harpic, Mr. proper, Persil, Robijn, Sun, Swiffer en Vanish.