background branding

Gebruik antidepressiva onder jonge vrouwen met twintig procent gestegen

Antidepressiva.jpg

Antidepressiva wordt onder alle leeftijdsgroepen steeds vaker voorgeschreven, vooral onder jonge vrouwen is de stijging groot, meldt Trouw. De medicatie is niet verslavend maar afbouwen is moeilijk. 

Jonge vrouwen krijgen twintig procent meer antidepressiva voorgeschreven dan twee jaar geleden. Bij jonge mannen is een toename te zien van elf procent. Ondanks dat corona minder invloed heeft op ons dagelijks leven, is er geen afname in het gebruik van antidepressiva. 

Één miljoen mensen aan de antidepressiva

Dat blijkt volgens Trouw uit onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel. Zij monitoren het voorschrijven van antidepressiva door huisartsen. Het onderzoek gebruikt een representatieve steekproef van ongeveer 370 huisartspraktijken tussen 2019 en 2022. Één miljoen Nederlanders krijgen jaarlijks door de huisarts antidepressiva voorgeschreven. Citalopram en fluoxetine (prozac) zijn de meest voorkomende medicatie. 

Zorgelijk toename onder jongeren

Sinds de tweede lockdown eind 2020 nam onder alle leeftijden het slikken van antidepressiva toe. Opvallend is de stijging van zestien procent onder jongeren tussen de vijftien en vierentwintig jaar. Volgens onderzoeker Karin Hek van het Nivel is de toename onder deze doelgroep zorgwekkend en een aandachtspunt. Antidepressiva werd in 2021 aan 221 jongeren wekelijks voorgeschreven.  

Coronacrisis de oorzaak

Volgens Hek kunnen naast de coronapandemie ook andere maatschappelijke problemen een oorzaak zijn, zoals de inflatie en het vinden van een woonruimte.

Mannen niet naar huisarts met klachten

Dat vrouwen langer en meer antidepressiva gebruiken dan mannen, kan verscheidende oorzaken hebben. Over het algemeen komt depressie vaker voor bij vrouwen. Daarnaast bezoeken mannen minder vaak de huisarts wegens angstklachten en depressie. Volgens Hek hoeft dit niet te betekenen dat ze geen klachten hebben, ze melden deze alleen niet. Het Nivel adviseert om de psychologische gevolgen van de pandemie in de gaten te houden. 

Afbouwen is lastig

Het is lastig voor sommige mensen om antidepressiva af te bouwen, ook al is het niet verslavend. Dit kan komen uit angst voor terugkerende klachten. 

Expert waakt voor snelle conclusie

Volgens Eric Ruhe, expert farmacotherapie bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP), moeten er niet te snel conclusies worden getrokken. ‘Het is de vraag welke oorzaken er precies aan ten grondslag liggen. Dan wordt het al snel speculeren, want dat kun je niet zien op basis van alleen de cijfers. Feit is wel dat jongeren ongelofelijk hard zijn getroffen.’

Gebruik gaat onnodig jarenlang door

Huisartsen schrijven volgens Ruhe niet te vaak en voor onjuiste redenen antidepressiva voor. ‘Ze doen wel echt hun best en gaan hier niet lichtvoetig mee om.’ Hij vindt wel dat huisartsen niet genoeg zicht hebben op het afbouwen van antidepressiva. 

Volgens Ruhe gaat het gebruik nu jarenlang onnodig door. ‘Huisartsen en psychiaters moeten het moment en de manier van afbouwen nog meer samen afstemmen’, aldus Ruhe. 

Bron: Trouw