Ga je op kampeervakantie? Vergeet dan niet deze essentials!

kamperen site.jpg

Kamperen: voor de een brengt het een gevoel van ultieme vrijheid en de ander moet er niet aan denken om een nacht in een slaapzak in een (vochtige) tent te liggen. De pandemie dwingt echter vele Nederlanders in eigen land op vakantie te gaan, waarbij het kamperen toch al snel om de hoek komt kijken. 

Maar geen paniek. Wij helpen je op weg, ook als je nog nooit een nacht of een dag op een camping hebt doorgebracht. Naast alle voordehandliggende voorwerpen als tandenborstels, handdoeken, shampoo en slaapzakken, vertellen wij je wat je naast deze basisspullen nog meer écht niet mag vergeten. Zo wordt jouw verblijf op de camping net een stukje aangenamer. 

Een deel van deze tips kwam bovendien binnen op onze Instagrampagina, waar we ook aan jullie de vraag stelde wat absoluut niet mag ontbreken op je kampeervakantie. 

De essentials:

1. Wc-papier
We vallen maar meteen met de deur in huis: de rol wc-papier is je grootste vriend op de camping. Hoewel tegenwoordig op veel campings wel een rol te vinden is op het toilet, komt dit toch zeker nog niet overal voor. Zorg daarom dat je altijd genoeg voorraad bij je hebt. 

Voor de nachtelijke plasavonturen zijn er bovendien ook mensen die een toiletemmer meenemen. In essentie een emmer met een deksel, waar je dus ‘s nachts je behoefte in kan doen. Deze emmers zijn te koop in vrijwel alle kampeerwinkels. 

2. Grondzeil 
Niets is erger dan wakker worden in een klamme en vochtige tent. Om het vocht zoveel mogelijk buiten te houden, is het verstandig om een grondzeil onder je tent te plaatsen. Dit zeil is waterdicht en houdt al het onplezierige nat buiten. En bovendien beschermt het ook nog eens je tent! 

3. Powerbank
Het ligt er een beetje aan of je nog caravan meeneemt of met een camper reist, maar mocht je enkel met een tent reizen dan is een powerbank wel zo handig voor je elektronica. Op de camping staan ook laadpalen, maar om daar nou ‘s nachts je telefoon aan te leggen… 

4. EHBO-koffer
Struikelen over een steen, gebeten worden door een insect of een splinter in je teen. We zullen eerlijk zijn: op de camping zit een ongeluk in een klein hoekje. Een EHBO-koffer is daarom altijd handig om bij je te hebben. Weet je niet zeker wat er in moet zitten? Over de inhoud van je EHBO-kit lees je alles hier

5. Sloten
Misschien niet het eerste waar je over nadenkt, maar een slot op je tent kan erg fijn zijn. Ben je bijvoorbeeld slechts met de fiets en een tent op vakantie, dan is het toch fijn dat je ergens je waardevolle spullen veilig kunt opbergen. Wat extra sloten meenemen om bijvoorbeeld ook je tas of koffer mee te sluiten kan ook nooit kwaad.

6. Hanglamp/zaklamp
Niets ergers dan na de borrel bij de buren in het donker je tent in proberen te kruipen. De ultieme oplossing is een hanglampje kopen die je in de nok van je tent ophangt. Met de zaklamp op je telefoon door de tent kruipen is hiermee verleden tijd, hoewel een echte zaklamp ook zeker slim is om mee te nemen voor de avondwandeling naar het wc-gebouw. 

7. Insectenspray / DEET / muggenlamp / muggenstrip
Oftewel: alle benodigdheden om de ongewilde insecten zo ver mogelijk van je af te houden. Want hoewel je daar in de stad misschien minder last van hebt, ga je op de camping in volle glorie meemaken hoe gezellig insecten het in jouw tent vinden.

Zo kun je spray gebruiken om de insecten op afstand te houden en gebruik je muggenstrips om muggen op te vangen. Overigens werken kampvuren ook vrij goed tegen muggen, maar je stinkt hierna zelf ook naar een vuurtje en dat slaapt niet altijd even lekker. 

8. Badjas + slippers
De perfecte campingoutfit? Oh, jazeker! Een badjas is een multifunctioneel voorwerp waar je erg blij mee gaat zijn. Niet meer jezelf proberen om te kleden in het krappe douchehokje, om vervolgens je schone string of boxer in de douche te laten vallen. Met je badjas loop je heerlijk comfortabel naar je eigen tent of caravan, om je daar in een schone en droge omgeving om te kleden. 

Om de outfit compleet te maken, is het bovendien aan te raden een (extra) paar slippers mee te nemen. Wat leuke teenslippers voor naar het strand, en de welbekende kunstof badslippers met brede band voor onder de douche en om mee te flaneren op de camping.  

9. Spelletjes
Weg van alle beeldschermen in je leven kun je de strateeg in jezelf naar boven halen en je kampeerpartner(s) laten zien wat je in huis hebt. Bovendien zijn spelletjes ook de ultieme tool om vrienden te maken. Er is altijd wel iemand in de buurt die zin heeft in een potje kaarten, stratego of badminton. 

10. Slaapmasker + oordoppen
De ervaren kampeerder heeft het vast al vaker meegemaakt: een ronkende buurman in een niet te plaatsen tent in de nabije omgeving. Goede oordoppen doen hierbij wonderen en zorgen ervoor dat jij ook op de camping die goede nachtrust pakt. 

Daarnaast hebben de meeste caravans ook geen rolluiken en wordt het ook in de meeste tenten al erg vroeg licht. Ben jij daar heel gevoelig voor? Neem dan vooral een lekker slaapmasker mee, zodat je niet elke dag bij zonsopgang je tent uit wordt gejaagd. 

11. Zakmes
Deze tip móét binnen zijn gekomen van een doorgewinterde kampeerder. Een zakmes is dan ook een erg handig voorwerp. Van boterhammen smeren tot teken verwijderen en losse schroeven vastdraaien. 

Een zakmes heeft overal wel een oplossing voor. En niet te vergeten: met een zakmes bij de hand voel je je ook meteen de ultieme kampeerder. 

12. Je eigen eten (snacks)
Nog een extra tip en onmisbaar in je tas, koffer of camper: een paar van je eigen snacks. Want wie is er niet verknocht aan zijn ‘eigen’ eten? Vooral als je de grens overgaat, adviseren we om die lekkere pot pindakaas of die kleine doosjes hagelslag niet te vergeten. Om die Franse baguette extra lekker te bekleden!

Inpaklijsten voor kampeerbasics

Met deze spullen in je tas gaat het helemaal goedkomen op vakantie. Mocht je nu echt verder geen idee hebben wat voor basisspullen je nog meer nodig hebt? Kijk dan vooral even op reiswebsites als de ANWB, waar handige inpaklijsten te vinden zijn voor alle toiletspullen, reisdocumenten en verzekeringen die je niet moet vergeten. En lees dit artikel nog eens door vol tips voor de voorbereiding van je campingvakantie.