background branding

Fooi geven op vakantie: wat verwachten ze in het buitenland?

fooi.jpg

In Nederland geven we vaak 5 tot 10 procent fooi in restaurants, maar niet in elk land wordt het op prijs gesteld als je een extraatje achterlaat. Hoe zit het in het buitenland? In welke landen verwachten ze fooi van je? En hoeveel fooi is normaal? Radar zet het op een rijtje. 

Fooi in Europa

Binnen Europa kan het per land verschillen wat ‘normaal’ wordt geacht betreft fooi.

  • Groot-Brittannië: In Groot-Brittannië zijn de servicekosten al vaak verwerkt in de eindrekening. Dat is meestal rond 12,5 procent van het totale bedrag. Dat betekent echter niet dat ze geen fooi meer van je verwachten. In goede restaurants is het toch gebruikelijk om nog 10 tot 15 procent bovenop te geven.
  • Frankrijk: Ook in Frankrijk moet je de bon goed bekijken. Vaak zijn de servicekosten namelijk al in de prijs verwerkt en is een fooi niet nodig. Staat er 'service non compris' op de bon? Dan is een extraatje van 10 tot 15 procent normaal. Het wordt hier soms als onbeleefd ervaren om de fooi direct aan de ober te geven. Beter is het om het gewoon op tafel te laten liggen.
  • Kroatië: In Kroatië kunnen servicekosten ook al in de prijs ingebegrepen zijn. Staan ze niet op de bon? Dan is 10 procent fooi normaal. 
  • Spanje: In Spanje zijn er niet echt regels omtrent fooi, maar een fooi van tussen de 5 en 10 procent wordt meestal erg gewaardeerd.
  • Portugal: Ook in Portugal wordt 5 tot 10 procent fooi gehanteerd. Het is geen verplichting, ze verwachten het alleen als je de service goed vindt. 
  • Italië: In Italië kan een extra bedrag op de rekening verschijnen aangeduid als ‘coperto’. Dit is een apart bedrag voor het vooraf geserveerde brood, tafellinnen en het bestek. Een fooi is dan in principe niet noodzakelijk, maar wordt wel gerespecteerd.
  • Griekenland: In Griekenland is het gebruikelijk dat je alleen fooi geeft als de service echt goed was. Een extraatje is altijd welkom, maar doseer het goed. Als je rondstrooit met geld wordt het namelijk niet altijd gewaardeerd. 
  • Duitsland: In Duitsland geld hetzelfde principe als in Nederland. Fooi wordt gezien als een extra erkenning van de geleverde service, maar het is geen verplichting.
  • Scandinavië: In Noorwegen, Zweden en Denemarken is fooi geven minder ingeburgerd. De bediening en service wordt namelijk automatisch verrekend in de prijs. Het is wel gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden. Wil je toch een extraatje geven? Dan is 5 tot 10 procent prima. 
  • Turkije: In Turkije is fooi geven gebruikelijk. Meestal geef je 5 tot 10 procent. 

Fooi buiten Europa

  • Verenigde Staten: In veel Amerikaanse restaurants verwacht men tussen de 15 en 20 procent fooi. Soms staat het al op de bon onder de noemer ‘gratuity’. Vaak is dit een advies, maar soms is de fooi al verrekend en hoef je dus niks extra’s meer te betalen. Daarnaast is het gebruikelijk om eigenlijk bijna iedereen die jou met ook maar iets heeft geholpen fooi te geven: taxichauffeur, kamermeisje, bartender, de piccolo in het hotel en noem zo maar op.
  • Zuid-Amerika: In Zuid-Amerika zijn de prijzen in restaurants meestal inclusief fooi. Toch wordt er vaak nog een extra fooi verwacht. In Chili is dit 15 procent en in Argentinië en Brazilië is rond de 10 procent fooi een prima percentage. Het is netjes om hotelmedewerkers een fooi van 1 dollar te geven als ze je bijvoorbeeld helpen met de koffers.
  • Aziatische landen: In Azië is fooi geven nooit een gewoonte geweest, tot toeristen ermee begonnen. In de Filipijnen en Indonesië is het bijvoorbeeld niet gebruikelijk om fooi te geven in restaurants, maar verwachten taxichauffeurs, gidsen en security-medewerkers wel een extraatje. In Thailand worden er tegenwoordig vaak servicekosten aangerekend en wordt er niet verwacht dat je extra geld achterlaat. In China is het percentage erg laag. Daar kan je prima 3 procent fooi aanhouden., 

Waar is fooi geven een belediging?

Er zijn landen waar het geven van fooi juist totaal niet wordt gewaardeerd. In Japan, Signapore of Vietnam kun je je geld bijvoorbeeld beter in eigen zak houden. Het horecapersoneel vindt het hier soms zelfs beledigend als je extra geld achterlaat. 

Vrijwel overal geldt dat een té lage fooi als beledigend kan worden gezien. Je kunt misschien nog beter niets geven dan een te lage fooi. Controleer voor je op reis gaat wat de gebruiken zijn in het betreffende land. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Bron: Reisgraag.nl / ACSI