background branding

Fons test microdosing LSD: blijkt voor hem complete onzin

Er zijn tal van positieve berichten over microdosing. Zo zou je er creatiever, geconcentreerder of energieker van worden. Radar neemt de proef op de som en doet een dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek. Oftewel: Presentator Fons gebruikt in week 1 een middel en in week 2 een ander middel. En hij weet niet in welke week hij drugs neemt of een placebo. Wat blijkt? Microdosing werkt niet. Voor hem althans.

Een opmerkelijke start, want om het onderzoek uit te kunnen voeren is een microdosing middel nodig. Volgens ons onderzoek naar microdosering gebruiken de meeste mensen truffels voor microdosering, op nummer twee staat cannabis, en op nummer drie LSD. De meeste soorten LSD is in Nederland illegaal, maar bepaalde soorten zijn kinderlijk eenvoudig te bestellen in Nederlandse webshops.

Fons gebruikt de druppels LSD een week lang. Dat doet hij volgens een schema waarbij hij om de twee dagen 15 druppels inneemt. Dat doet hij ook met het placebomiddel. Hij weet alleen niet welk middel hij in welke week neemt. De flesjes die hij van de redactie heeft gekregen zijn identiek, alleen zij weten waar hij mee bezig is. 

Psychische stabiliteit tot nieuwsgierigheid

Radar zette onder ruim 16.000 mensen een vragenlijst uit. Van hen hadden 426 ervaring met microdosering, van paddenstoelen tot ketamine. De redenen lopen uiteen van de hoop op meer psychische stabiliteit tot nieuwsgierigheid. Over het resultaat is de meerderheid van deze ruim 400 ervaringsdeskundigen positief. Bekijk hier welk middel volgens deze groep welke uitwerking heeft.

Wat is microdosering?

Tom Bart, verslavingsdeskundige bij Jellinek: 'Microdosing is het nemen van bepaalde psychedelische drugs op een dosering  dat je niet gaat trippen'. Volgens Bart wordt er gedacht dat als je een dosering gebruikt die je net niet voelt, je beter functioneert gedurende de dag. Maar het is een lastig onderwerp omdat er weinig gedegen onderzoek naar gedaan is'. 

Na twee weken krijgt hij de uitslag van onderzoeker Josi Marschall van de Universiteit Leiden. Voordat ze hem deze uitslag geeft wil ze uiteraard weten wat hij zelf heeft ervaren. Een opmerkelijke uitkomst is dat Fons zegt winderig te zijn geweest. Verder merkte hij weinig verschil. Hij zegt niet creatiever geworden te zijn, niet energieker, maar toch denkt hij dat in week 2 LSD heeft gebruikt. Weten of het klopt? Kijk de video hierboven!
'Microdosering is niet schadelijk voor het lichaam, stelt Josi Marschall, onderzoeker aan de Universiteit Leiden Fons gerust. 'Mensen krijgen soms bijwerkingen als hoofdpijn, gaan zweten of worden misselijk. Het is ook niet verslavend'. 

Veel mensen stellen dat ze door microdosering creatiever zijn geworden. 'We hebben verschillende onderzoeken gedaan, daaruit kwam ook dat mensen zich creatiever voelden. Maar als je ze een creativiteitstest liet doen kwam daar uit dat ze niet creatiever waren geworden', zegt Marschall. 
 
Het ingewikkelde aan de dubbelblinde onderzoeken die Marschall heeft uitgevoerd is dat mensen vaak door hebben dat ze een placebo gebruiken. Omdat ze het effect op hun lichaam voelen. Een consistent effect dat zij meet is dat mensen die microdosering van drugs gebruiken een verhoogde reactie hebben als het gaat om hun bewustzijn. 
 

Meer over