FNV wint zaak over stoflongen veroorzaakt door asbestvezels

De FNV heeft een eerste rechtszaak gewonnen voor een werknemer die stoflongen heeft opgelopen als gevolg van asbest. Het staalbedrijf waar de elektromonteur voor werkte, heeft met de bond een financiële schikking getroffen. De hoogte daarvan is niet bekendgemaakt.

De elektromonteur trok in de jaren zeventig kabels door plafonds. Pas enkele jaren geleden kreeg hij last van asbestose (stoflongen), hij hoestte en werd kortademig. De monteur realiseerde zich dat hij destijds met asbest in aanraking was geweest. Dossiers van het staalbedrijf bevestigden dat.

Het Bureau Beroepsziekten van de vakcentrale probeert voor nog 27 werknemers genoegdoening te krijgen. Marie-José Sengers van het bureau verwacht dat zich nog veel meer mensen zullen melden.

Sengers adviseert werknemers dossiers aan te leggen als zij met asbest in aanraking komen. Vaak is het tientallen jaren geleden dat de werknemers daaraan zijn blootgesteld. Sengers: 'Verzekeraars willen vaak harde bewijzen zien, anders keren ze geen schadevergoeding uit.'

Probleem is dat de ziekte zich pas na dertig tot veertig jaar openbaart: dan pas blijken ingeademde vezels schadelijk te zijn. Ze nestelen zich in de longvliezen en transformeren de bekledende cellen in kwaadaardige cellen.

Asbest wordt niet alleen door werknemers in de scheeps- en wegenbouw geïnhaleerd, ook omwonenden van wegtrajecten die met asbest zijn opgehoogd krijgen last van het materiaal.

In de jaren negentig is het gebruik van asbest verboden. Sinds enkele jaren is de productie en de toepassing ervan in heel Europa verboden.

Bron: De Volkskrant.