background branding

Fillers - Reactie Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

08112021 ministerie.jpeg

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gereageerd op de tv-uitzending van 15 november over schoonheidsspecialisten die fillers injecteren. 

De onduidelijkheid in de regelgeving komt voort uit dat niet voor ieder apparaat op de markt is vastgesteld wie het mag gebruiken. Ook komen er telkens nieuwe apparaten bij. Daarbij zijn er van bepaalde apparaten ook nog eens verschillende versies. Dit geldt ook voor de mesogun, waarbij de werkwijze per versie verschilt. Enige nuancering is dus toch wel op zijn plaats, en dat maakt het lastig om een algemene uitspraak te doen. Voorop staat dat niemand een ander schade mag berokkenen en goed moet weten wat hij of zij doet. Daarvoor moet je weten hoe het apparaat werkt, weten wat de risico’s zijn en er goed getraind in zijn. Als er meldingen binnenkomen over schade die is veroorzaakt door een van deze apparaten, zal de IGJ daar als eerste naar kijken.

Bij de IGJ loopt al enige tijd een project gericht op het in beeld brengen van eventuele risico’s binnen de cosmetische sector. Als onderdeel daarvan heeft de IGJ onderzoek uitgezet bij het RIVM en brengen zij momenteel een reeks bezoeken aan schoonheidssalons. Daarvoor heeft de inspectie een zogeheten toetsingskader gemaakt, met daarin punten waarop zij controleren. Dit toetsingskader kun je hier vinden: https://www.igj.nl/zorgsectoren/meer-zorgsectoren/publicaties/toetsingskaders/2021/07/29/toetsingskader-schoonheidssalons-2021.

Tot slot is in onze Kamerbrief van 2 november 2020 gemeld dat (binnen het project Toekomstbestendigheid Wet BIG) wordt onderzocht op welke wijze knelpunten op het gebied van onduidelijkheid, onbekendheid en inflexibiliteit van de regels voor voorbehouden handelingen kunnen worden opgelost.