background branding

Fagentechnologie inzetten bij huidinfecties zoals eczeem

eczeembacteriofagen6feb19.jpg

In Nederland wordt fagentechnologie ingezet bij huidinfecties, zoals eczeem. Een probleem waar Anouk al haar hele leven mee kampt.

Anouk is 1 van de ruim 900.000 mensen in ons land die last heeft van eczeem. Ze kreeg daar veel nare opmerkingen over. Eczeem ontstaat wanneer de slechte bacteriën op onze huid de overhand krijgen. Het begint met irritatie en vervolgens kan het leiden tot ontstekingen. Zo kan acne, psoriasis of eczeem ontstaan. Er wordt nu in het Erasmusmc onderzocht of fagentherapie deze chronische huidziekte tegen kan gaan. Anouk neemt deel aan dit onderzoek. Haar huidweefsel wordt in een lab geanalyseerd. Bjorn Herpers is arts en microbioloog in het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Hij adviseert het bedrijf dat de fagentherapie in ons land ontwikkelt. Met zijn team analyseert hij een kweek van de huid van Anouk, op zoek naar de slechte bacteriën. Hij laat zien hoe de huid van iemand met eczeem ontwikkelt:

Bekijk op youtube.com

Herpers: 'Het probleem van eczeem is dat het een chronische ziekte is, de huid is vatbaarder voor prikkels. Dat gaat niet zomaar over met antibiotica. Als je eczeem met antibiotica wilt behandelen, moet je continue antibiotica gebruiken. Een nadeel daarvan is is dat niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede worden gedood. En een ander nadeel is dat als je het lang gebruikt er uiteindelijk resistentie ontstaat waardoor ze niet meer werken.'

Endolysinetherapie

Uit onderzoek blijkt dat in zeventig procent van de gevallen van eczeem er overgroei van de bacterie 'Staphylococcus aureus' is. Dus wat zou er gebeuren als je die weghaalt, zonder de gezonde bacteriën aan te tasten? Hiervoor worden fagenenzymen gebruikt. Staphefekt is een endolysine die uit een faag is gehaald. Dit zou je het schaartje kunnen noemen, waarmee de faag de bacterie openknipt.

Staphefekt

In de vorm van een crème wordt Staphefekt nu gebruikt in het eczeemonderzoek van het Erasmusmc. Er namen honderd mensen aan deel: vijftig kregen een placebocrème en vijftig die met Staphefekt. De patiënten blijven ook hun hormooncrème gebruiken, maar die wordt afgebouwd. Jill de Wit, arts en onderzoeker dermatologie, vertelt dat bij sommige patiënten sterke verbeteringen optraden maar dat nog niet duidelijk is tot welke groep deze patiënten behoorden. Deze gegevens worden nog geanalyseerd. Omdat de crème bestaat uit endolysines, hoeft het niet als geneesmiddel te worden geregistreerd. Staphefekt kan dus al bij de apotheek of online worden gehaald, zonder recept.