Ex-partner draait vaker op voor bijstand

csm_bijstand098_98d84068c1.jpeg

Gemeenten verhalen steeds vaker een bijstandsuitkering op een draagkrachtige ex-partner, ook als tijdens de scheiding afstand gedaan is van partneralimentatie. RTL Nieuws bericht zondagavond dat 2015 begon met 1650 vorderingen (een bedrag van 3,8 miljoen euro).

In het tweede kwartaal van 2016 is dat opgelopen tot 5,2 miljoen euro en 1910 vorderingen. RTL schrijft de cijfers toe aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gemeenten beslissen zelf

Gemeenten hebben het recht om een bijstandsuitkering te verhalen op een ex-partner, als die voldoende verdient. Gemeenten doen dit, omdat ze het onrechtvaardig vinden dat de belastingbetaler opdraait voor kosten, die een ex-partner kan ophoesten. Gemeenten mogen zelf beslissen of ze de bijstand op ex-partners verhalen.

Een landelijk overzicht ontbreekt, maar de vier grote steden - waar veel bijstandsgerechtigden wonen - doen het allemaal. De gemeente Rotterdam al sinds 1979 en Den Haag pas sinds 2016.

Verkorten partneralimentatie

Foort van Oosten, Tweede Kamerlid voor de VVD, diende samen met PvdA en D66 in de zomer van 2015 een wetsvoorstel in om de periode van partneralimentatie in te korten van twaalf naar vijf jaar. Het duurt nog even voor de wet door de Tweede en Eerste Kamer is.

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws