background branding

'Euthanasie is normaler geworden en wordt vaker toegepast in Nederland'

euthanasie-normaler-onderzoek080317.jpg

In Nederland zijn steeds meer gevallen van euthanasie en ook is de toepassing van euthanasie tijdens de laatste decennia ingeburgerd.

Dit nieuws meldt NOS op basis van een publicatie van drie Nederlandse wetenschappers in het Amerikaanse vakblad The New England Journal of Medicine. Zij hebben het Nederlandse euthanasie-beleid tussen 1990 en 2015 bestudeerd.

In 1990 was 1,9 procent van alle doden het resultaat van euthanasie, in 2015 is dit percentage gestegen naar 4,5 procent. Euthanasie wordt bijna altijd (93 procent in 2015) uitgevoerd door een huisarts. Deze cijfers zijn gebaseerd op vragenlijsten die artsen elke vijf jaar invullen over hun overleden patiënten.

Helft van euthanasie-aanvragen toegekend

Het aantal euthanasie-gevallen in Nederland staat ongeveer gelijk met die van België, wat een van de weinige andere landen is waar euthanasie is toegestaan. Ongeveer de helft van de euthanasie-verzoeken in 2015 werden uitgevoerd. 'Het lijkt erop dat patiënten tegenwoordig durven te vragen om euthanasie en dat artsen bereid zijn om het te verlenen', vertelt onderzoeker Agnes van der Heide van het Erasmus MC aan persbureau AP.

Euthanasie 'gewoon gebruik in Nederland'

Sinds 2002 is euthanasie legaal in Nederland bij 'uitzichtloos en ondraaglijk lijden'. Nederland had hiermee een primeur. De drie wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam, UMC in Utrecht en VUmc in Amsterdam zeggen dat momenteel 'Het gebruik van mogelijk levensverkortende medicatie en doorlopende diepe slaaptoestand om het lijden tijdens de laatste levensfase te verlichten een gewoon gebruik is geworden in Nederland.'

Politiek

In de politiek pleit D66 voor een Voltooid Leven-wet. De partij beschrijft een voltooid leven als 'lijden aan een voor mensen te lang geworden leven'. Het lijden kan de oudere hier zelf interpreteren. D66 is bezig met een initiatiefwet, die zal gaan om mensen van 75 jaar en ouder. In 2016 was een meerderheid van de Tweede Kamer enthousiast over het plan.

De christelijke partijen en de artsenfederatie KNMG zijn niet blij met het initiatief van D66. Afgelopen maand zocht SGP-leider Kees van der Staaij buitenlandse steun tegen het in zijn ogen veel te liberale Nederlandse beleid. In een opinieartikel in The Wall Street Journal genaamd 'In Nederland vermoord de dokter je' schrijft hij dat de grenzen van het Nederlandse euthanasiebeleid te ver zijn opgerekt. De politicus brengt de voltooid-leven-plannen van de D66 onder de aandacht.

Bron: The New England Journal of Medicine / NOS / D66 / Zorg.nu