background branding

Europees Hof van Justitie buigt zich over verwijderen zoekresultaten Google

Google_EU.jpg

Als Google berichten over mensen moet verwijderen uit de zoekresultaten, hoeft dat alleen te gebeuren op zijn sites binnen de Europese Unie, dus op sites als google.nl, google.de en google.it. De Europese regels daarover gelden niet buiten Europa. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag beslist.

De zaak draait om zogenoemde vergeetverzoeken. Iedereen in de Europese Unie heeft het recht om online vergeten te worden. Mensen mogen Google vragen om bepaalde sites niet te laten zien wanneer iemand zoekt op hun naam.

Tegelijk hebben anderen het recht om informatie te vinden, ook negatieve informatie. Bedrijven als Google moeten, net als rechters, die belangen tegen elkaar afwegen. Wanneer Google zelf beslist om een site niet te laten zien of de opdracht daarvoor krijgt van een rechter of een waakhond, hoeft dat dus alleen binnen de Europese Unie te gebeuren.

Rechter stelt Google in het gelijk

Google had in Frankrijk een boete van 100.000 euro gekregen, omdat sites over een bepaalde persoon gewoon nog te vinden waren buiten de EU. Google had de sites alleen van zijn Europese zoekmachines verwijderd. Google ging daartegen in beroep bij de hoogste rechter in Frankrijk. Die vroeg advies aan de hoogste rechter in de EU, die Google nu in het gelijk heeft gesteld.

De uitspraak was verwacht. De advocaat-generaal van het hof had in januari al gezegd dat vergeetverzoeken alleen binnen de Europese Unie gelden. De rechters nemen de adviezen van de advocaat-generaal meestal over.

Google zei tijdens de zittingen ook dat vergeetverzoeken alleen voor de EU zouden moeten gelden. Als Google wereldwijd moet deleten, zouden uiteindelijk de regels van het minst vrije land overal gaan gelden, aldus het bedrijf.

Reactie Google op de uitspraak

In een reactie op de uitspraak laat Google weten: 'Sinds 2014 hebben we hard gewerkt om het recht om te worden vergeten te implementeren in Europa en een verstandig evenwicht te vinden tussen privacy en toegang tot informatie.' Vanuit Nederland heeft Google in de afgelopen jaren meer dan 46.000 verzoeken gekregen om informatie te verwijderen. Daarbij ging het in totaal om 184.000 pagina's. De helft van al die adressen werd daadwerkelijk uit de zoekresultaten verwijderd.

Voor heel Europa gaat het om bijna 850.000 verzoeken en ruim 3,3 miljoen adressen. Van die adressen werd 45 procent verwijderd.

Bron: ANP