background branding

Eneco in Japanse handen, consument merkt niets van overname

EnecoOvername_25112019.jpg

Energiebedrijf Eneco komt in Japanse handen. Een consortium van conglomeraat Mitsubishi Corporation en energiebedrijf Chubu betaalt 4,1 miljard euro voor de overname. Eneco benadrukt dat de Japanners zich voor de lange termijn aan Eneco willen verbinden. Daarbij wordt in het bijzonder gewezen op de duurzame koers van het energiebedrijf.

Volgens Eneco gaat het om een akkoord tussen de Japanners en de aandeelhouderscommissie. De 44 gemeenten die momenteel de stukken in handen hebben, krijgen de komende periode de mogelijkheid om tot verkoop over te gaan. Rotterdam en Den Haag zijn grootaandeelhouders. Het bod gaat door als 75 procent van de aandeelhouders akkoord is. Verder moeten relevante autoriteiten nog akkoord geven. Dat moet volgens Eneco voor de zomer van 2020 zijn gebeurd.

Weinig verandering

De merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven volgens het energieconcern ongewijzigd. Ook qua werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden verandert er niets. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Rotterdam. Deze toezeggingen zijn voor een periode van zeker vijf jaar.

Tot en met 2022 zal Eneco zeker 1 miljard euro investeren in duurzame energie, voornamelijk in windprojecten. Deze investeringen zullen voornamelijk in Nederland worden gedaan, maar ook in België en Duitsland staan investeringen op de rol.

Geen consequentie consument

De overname van het energiebedrijf heeft geen consequentie voor de consument. De energierekening vliegt niet omhoog, aldus de nieuwe eigenaren maandag in een toelichting op de overname. Mitsubishi en Chubu gaan de onderneming zelfs versterken.

Consumentenbond verrast door overname

De Consumentenbond zegt de gevolgen van de overname niet goed te kunnen inschatten. 'We zijn verrast door deze overname, maar we hebben er nog niet echt een mening over', zegt een woordvoerster in een reactie op de overname van Eneco.

Het is volgens de Consumentenbond vooral belangrijk dat 'de duurzame weg die Eneco is ingeslagen, wordt voortgezet'. Daarbij wordt verwezen naar Vattenfall, het Zweedse energieconcern dat eerder Nuon kocht. Die overname heeft volgens de bond een positieve invloed gehad op de vergroening bij Nuon. 'Maar op dit moment kunnen we er wat Eneco betreft nog geen chocola van maken.'

FNV blij met baangaranties

Vakbond FNV is blij met de afgegeven baangaranties bij de overname van Eneco. Ook het in stand houden van de arbeidsvoorwaarden heeft de goedkeuring van FNV. Bij Eneco in Nederland, België en Duitsland werken circa 4500 mensen. Daarnaast blijft na de overname tot genoegen van de bond de groene koers van Eneco bestaan.

'Mitsubishi werkt al jaren samen met Eneco als leverancier en kent het bedrijf daardoor goed. Dat zij samen met het Japanse energiebedrijf Chubu Eneco nu overnemen, stelt ons gerust', aldus FNV-bestuurder Ruud Cornelisse. Hij is ook te spreken over de garantie van vijf jaar die is afgegeven. Volgens de wet zouden de Japanners na een jaar aan de arbeidsvoorwaarden mogen morrelen. 'De vier jaar extra heeft mij positief verbaasd', aldus Cornelisse.

GroenLinks wil Kamerdebat

GroenLinks wil een Kamerdebat over de verkoop van Eneco. Tweede Kamerlid Tom van der Lee wil er opheldering over dat dit bedrijf in Japanse handen komt. 'Vier miljard is een boel geld, maar GroenLinks vindt het belangrijk dat ook de groene missie van Eneco overeind blijft', zegt Van der Lee.

Andere linkse oppositiepartijen hebben hun conclusies al getrokken. De SP noemt het 'verpatsen' van 'de laatste grote publieke energieleverancier oliedom'. We moeten energie 'democratiseren, niet privatiseren', zegt Kamerlid Sandra Beckerman. De Partij voor de Dieren vindt de verkoop aan Mitsubishi 'onverstandig' en 'een onaangename verrassing'. Het Japanse conglomeraat zou 'één van de grootste vervuilers ter wereld' zijn.

Namens regeringspartij D66 zegt Matthijs Sienot: 'D66 wil dat iedereen makkelijk en goedkoop schone energie kan krijgen. De bewoners moeten centraal staan, met een warm huis en een lage energierekening.' Minister Eric Wiebes van Economische Zaken moet daar volgens Sienot alle energiebedrijven op aan blijven spreken. 'In wiens handen een energieleverancier ook is.'

Reactie Greenpeace

Greenpeace reageert bezorgd op de overname. De milieuorganisatie trekt de duurzaamheid van de kopers in twijfel en wijst erop dat beide bedrijven elders op de wereld nog volop bezig zijn met de bouw van nieuwe kolencentrales.

Zo bouwt Mitsubishi in eigen land en in Vietnam kolencentrales en Chubu in Japan en Indonesië, aldus Greenpeace. De organisatie zou graag zien dat de Nederlandse gemeenten die aandeelhouder zijn van Eneco eisen dat de Japanse bedrijven hun bestaande plannen voor 'steenkoolexpansie' laten varen.

Bron: ANP