background branding

Elk jaar van energieleverancier overstappen, slim?

energierekening overstappen.jpg

Zoveel mogelijk geld besparen op abonnementen, rekeningen en andere vaste lasten; wie wil dat nu niet. Je energierekening is hier een groot onderdeel van, aangezien dit vaak een flinke rib uit je lijf is. Hierop besparen is dus altijd mooi meegenomen. Maar hoe doe je dit het beste? Is het verstandig om vaak over te stappen van energieleverancier?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, ieder jaar overstappen loont zeker. De energietarieven zijn continu aan verandering onderhevig en kunnen per jaar flink verschillen. Een energierekening die nu namelijk het goedkoopste is, hoeft dat volgend jaar zeker niet meer te zijn.  

Wat vergelijken je kan opleveren

Naast dat een duurdere energieleverancier volgend jaar dus weer goedkoper kan zijn, bieden veel leveranciers ook welkomstcadeaus aan wanneer je je bij hen aansluit. Hierdoor kun je soms maanden gratis krijgen bij je huidige leverancier of een kortingsbonus ontvangen. Het aan de kaart stellen van je energietarief kan dus ook bij je huidige energierekening weer korting opleveren. 

Hoe kun je overstappen

Nu de praktische kant van het verhaal. Overstappen kan tegenwoordig heel gemakkelijk via het internet. Dit kan meestal op de site van een energieleverancier zelf, maar wat nog voordeliger kan zijn is om verschillende leveranciers tegen elkaar op te wegen via een vergelijkingssite. Zo heb je meteen alle kosten duidelijk op een rijtje, kun je ervaringen van anderen lezen en kun je ook onderscheid maken in factoren als groene of grijze energie. 

Wanneer je een keuze hebt gemaakt uit de verschillende leveranciers, kom je gewoonlijk bij een formulier terecht dat je in moet vullen met je persoonlijke gegevens. Daarbij geef je aan wanneer je oude contract afloopt, zodat je nieuwe leverancier weet wanneer je bij hem start. Wil je eerder overstappen dan de einddatum van je contract, dan betaal je in de meeste gevallen een opzegvergoeding. Houd hier dus rekening mee.

Opzeggen van je huidige contract

Nadat je een keuze hebt gemaakt en je hebt ingeschreven bij een nieuwe energieleverancier, vraag je je misschien af wat er met je huidige contract gebeurt. In de meeste gevallen hoef je het oude contract niet zelf te beëindigen, maar geeft de nieuwe leverancier aan de oude door wanneer je bij hen stopt. 

De energieprijzen rijzen de pan uit

Waar je nog wel rekening mee moet houden

  • Hoewel overstappen over het algemeen het meeste oplevert, kunnen de stijgende energieprijzen nog wel roet in het eten gooien. In dat geval zou een drie- of vijfjarig contract wellicht voordeliger zijn, omdat experts verwachten dat de prijzen nog wel even blijven stijgen.  Maar ook hier zit een kanttekening aan: indien de aankomende winter vrij zacht wordt en we minder stoken, dan kunnen de prijzen weer dalen. Het is dus van belang om hier rekening mee te houden, maar alsnog goed op te passen met het afsluiten van langere contracten. 
  • Een ander ding dat van belang is, is om ook bij het overstappen van energieleverancier goed rekening te houden met oplichters. Het komt geregeld voor dat consumenten gebeld worden door bedrijven die zogenaamd een aantrekkelijk aanbod hebben, maar in het merendeel van de gevallen is dit gewoon misleiding. 
  • Hoewel je normaal je oude energiecontract niet op hoeft te zeggen, gelden er nog andere regels als je gaat verhuizen. Indien je dan namelijk niet je huidige energiecontract meeneemt, mag een leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen als je dit contract niet meeneemt naar je volgende woning.