background branding

Elektrisch, gas of houtskool: zo kies je de juiste barbecue

bbq-20190822.jpg

Kolen of gas? Voorgegaard vlees of vers van de slager? En hoe lang moet je groenten roosteren? Barbecueën lijkt aan abc'tje, maar er komt meer bij kijken dan je zou denken. Radar zoekt uit waar je op moet letten als jij een barbecuemeester wil worden.

Een goede avond barbecueën begint natuurlijk met een goede barbecue. Daarin zijn de keuzes eindeloos, maar heb je grofweg drie mogelijkheden: elektrisch, gas en houtskool. Allen hebben hun voor- en nadelen. Zo is een elektrische barbecue binnen een mum van tijd warm en hoef je slechts een stekker in het stopcontact te steken. Al heb je er vaak wel een verlengsnoer voor nodig. Gasbarbecues zijn ook snel klaar voor gebruik, geven je de mogelijkheid het vlees op een constante temperatuur te garen en hebben bovendien de minste impact op het milieu, zo stelt het Voedingscentrum op haar website. Is de gasfles echter onverhoopt leeg, dan kun je niet barbecueën. 

Barbecues met houtskool

Houtskoolbarbecues hebben geregeld een half uur of langer nodig om warm te worden, daar je moet wachten tot de vlammen zijn gedoofd en de kolen bedekt zijn met een laagje as. Leg je te er te snel vlees of vis op - wanneer er nog vlammen zijn - dan loop je het risico dat je de producten aan de buitenkant verbrandt, terwijl ze aan de binnenkant rauw blijven. Bedenk voordat je gaat barbecueën goed wat voor soort producten je gaat roosteren, aangezien sommige producten (zoals een steak) het beste garen op een heel hete barbecue, waar andere vlees- of vissoorten bij dergelijke temperaturen zouden verbranden. Met een kernthermometer kun je bovendien meten hoe warm je product aan de binnenkant is, wat helpt bij het bepalen of je stukje vlees of vis gaar is (de garingstemperatuur kan ook per product verschillen).

De rokerige smaak die een houtskoolbarbecue vervolgens aan je product geeft, is een van de redenen waarom mensen voor dit type barbecue kiezen. Het maakt echter ook direct een van de grote nadelen van een houtskoolbarbecue duidelijk: rook. Volgens het Voedingscentrum kun je het beste kokosbriketten gebruiken, aangezien er dan minder schadelijke stoffen vrijkomen. Bovendien heb je voor een gemiddeld gezin dan een kilo kokosbriketten nodig, waar je normaliter 2,5 kilo houtskool nodig zou hebben. 

Barbecueën met warm weer

Wat je op de barbecue legt, is afhankelijk van ieders eigen smaak. Wel is het belangrijk rekening te houden met de buitentemperatuur. Wanneer het kwik richting tropische temperaturen verschuift, wordt het steeds aantrekkelijker te barbecueën. Warm weer brengt echter ook risico's met zich mee.

Het Voedingscentrum stipt aan dat bacteriën sneller groeien bij warm weer. Het is dan ook belangrijk vlees en vis goed te garen of al voorgegaard te kopen. In het algemeen geldt daarnaast dat je voedsel binnen twee uur moet eten nadat je het uit de koelkast hebt gehaald. Dit advies verandert niet bij hogere temperaturen. Het Voedingscentrum adviseert om etenswaren waar bacteriën snel groeien door de hitte, niet te lang in de zon te laten. Als je eten overdag bereidt voor de barbecue, zorg dan dat je het binnen een half uur weer in de koelkast zet. Zo geef je bacteriën zo min mogelijk de kans om zich te vermenigvuldigen. Dit advies geldt ook voor salades waar rauwe vlees of vis in zit verwerkt. Ook is het verstandig om vlees, vis en salades als laatste aan te schaffen en te vervoeren in een koeltas, aldus het Voedingscentrum. 

Vegetarisch barbecueën

Ben je vegetariër? Dan kun je natuurlijk kiezen voor vleesvervangers op de barbecue. Het Voedingscentrum adviseert ook om vegetarische producten niet langer dan twee uur buiten de koeling te houden. Als je zowel vlees als vegetarische producten gebruikt, zorg dan dat je verschillende messen gebruikt voor het snijden van het vlees en de vegetarische hapjes.

Benieuwd hoe lang je jouw vlees, vis, vleesvervangers, groenten en zelfs fruit moet roosteren op de barbecue? Bekijk dan dit overzicht van het Voedingscentrum.

Dit artikel is geschreven op 22 augustus 2019 en door de redactie herschreven op 10 juli 2020.