E-bikes in trek bij criminele bendes: zo voorkom je diefstal

elektrische_fiets (1).jpg

E-bikes zijn in trek bij georganiseerde bendes, meldt de Telegraaf. Het openbreken van de sloten van de fietsen zou namelijk kinderspel zijn. Hoe kun jij je e-bike het beste beschermen tegen diefstal? Radar zet vier tips voor je op een rij.

1. Maak het dieven lastig met meerdere sloten

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk je fiets goed vast te zetten. Dat doe je niet met één slot, maar met twee. Een ring- en een kettingslot.

Kies bij voorkeur een gecertificeerd ART-slot. Deze kwalificatie geeft de diefstalbestendigheid aan. Verzekeraars accepteren voor fietsen een ART2-slot, aldus de ANWB. ART3 is nóg beter, maar die sloten zijn een stuk zwaarder en duurder. 

2. Gebruik je sloten op een slimme manier

Als je een extra slot hebt gekocht, is het ook belangrijk dat je deze op een slimme manier gebruikt. Je kunt het best voorkomen dat het slot op de grond hangt, of een muur aanraakt. Dan wordt het voor dieven namelijk een stuk lastiger om het slot kapot te slaan. 

3. Gebruik een track & trace-systeem

Ook handig: laat een track & trace-systeem op je fiets installeren. Of installeer zo'n systeem zelf. Hierdoor kun je jouw fiets eenvoudig traceren, meestal via een app op je telefoon. Sommige e-bikes zijn al uitgerust met ingebouwde track & trace, maar je kunt ook zelf een GPS-systeem (laten) plaatsen. Er zijn verschillende opties, dus lees je vooraf goed in en kijk wat het best bij jouw situatie past. De fietsenmaker in jouw woonplaats is ook een goede plek om je te laten informeren.


4. Kies de juiste parkeerkplek

Als je thuis parkeert, zet je e-bike fiets als het kan binnen op slot met een vloer- of muuranker. Heb je die mogelijkheid niet? Maak je fiets dan zo onaantrekkelijk mogelijk voor dieven. Daarover lees je meer bij tip vijf.

Ben je op pad? Denk altijd goed na over waar je de fiets parkeert. Als er een bewaakte fietsenstalling is, kies daar dan voor. Soms kost dit geld, maar steeds meer stallingen zijn gratis. Op de website van de NS lees je hoe het zit met bewaakte fietsenstallingen op het station.

Is er geen bewaakte fietsenstalling? Maak de fiets dan vast aan een object dat vast in de grond staat. “Zo voorkom je de kwestie dat dieven de fiets gewoon op kunnen tillen en meenemen”, zei Bert Gelling van de ANWB eerder tegen Radar.  Kies bij voorkeur voor een goed verlichte plek waar veel mensen komen. Daar durven dieven over het algemeen minder snel hun slag te slaan. 

5. Maak je fiets onaantrekkelijk

Vaak is het mogelijk onderdelen van je e-bike af te halen, waardoor de fiets een stuk minder aantrekkelijk wordt voor dieven. Denk bijvoorbeeld aan het display en de kilometerteller.

Ook de accu kun je (als deze afneembaar is) van je fiets halen, die zijn namelijk honderden euro’s waard. Tegenwoordig kunnen veel accu's ook op slot. Dit slot is helaas vaak nog vrij makkelijk open te breken voor dieven.