background branding

'Duurzame' parfums ook niet altijd zonder schadelijke stoffen

Parfum

In veel cosmetische producten die wij dagelijks gebruiken zitten stoffen die schadelijk voor jou of het milieu kunnen zijn. Zo ook in parfum. Als duurzaam en veilig alternatief verschijnen er steeds meer ‘natuurlijke’ en ‘groene’ parfums op de markt. Maar het gebruik van die woorden op de verpakking is niet hetzelfde als een keurmerk dat duurzaamheid kan bevestigen. Hoe weet je dat diezelfde schadelijke stoffen niet alsnog in ‘duurzame’ producten zitten?

Schadelijke stoffen

Stichting Tegengif deed in samenwerking met de Deense consumentenbond en de Belgische organisatie ‘Kom op tegen Kanker’ onderzoek naar de schadelijke stoffen in parfum en de effecten daarvan. Vooral stoffen die invloed kunnen hebben op het gevoelige hormoonsysteem van ons lichaam en allergische reacties veroorzaken worden uitgelicht. 

Milieu Centraal adviseert daarom dat we zuinig moeten zijn met het gebruiken van parfums, naast andere cosmetica- en schoonmaakproducten. 

100% natuurlijk betekent niet per se duurzaam

Daarom zoekt men naar alternatieven zonder stoffen die slecht voor je lichaam en de natuur zijn. Online worden er allerlei parfums met de woorden ‘natuurlijk’ of ‘duurzaam’ aangeboden, maar die noemer hoeft niet te betekenen dat het product dat ook is.

“Een product kan duurzaam zijn aan de voorkant, via bijvoorbeeld gerecyclede of plasticvrije verpakkingen. Maar als er etherische olie in zit waarvan niet duidelijk is hoe de grondstoffen zijn vervaardigd en verwerkt, en onder welke omstandigheden, dan kun je je afvragen hoe duurzaam het nog is,” zegt journalist Talita Kalloe, schrijver van het boek Sustainable Storytelling, tegen Trouw.

In parfum zit tussen de 70% en 90% alcohol. De rest van het flesje wordt vaak gevuld met synthetische ingrediënten, om geur toe te voegen, of het product te stabiliseren. “Wanneer een parfummerk synthetische ingrediënten gebruikt voor het parfum, maar wel plantaardige alcohol, kunnen ze dus al claimen dat hun parfum voor bijvoorbeeld 85 procent uit natuurlijke ingrediënten bestaat”, stelt Kalloe. “Dat is misleidend.”

Waar kun je op letten bij je aankoop?

Als jij zeker wilt zijn wat er in jouw parfum zit voor je het opspuit, controleer dan de volgende keer de verpakking goed. Milieu Centraal biedt op hun website een keurmerkenwijzer aan voor parfum (en andere veelgebruikte cosmetica). Je kunt de betrouwbaarheid van die keurmerken vergelijken met wat jij op jouw product terugziet.

Een andere optie is om te onderzoeken of er tapperijen bij jou in de buurt zijn. Er zijn in Nederland honderden punten waar je met je lege flesje parfum heen kan om deze weer bij te vullen. Dit is duurzamer en goedkoper dan een nieuw parfum, maar daarmee garandeer je nog niet dat je weet waar de parfum vandaan komt, of waar deze van is gemaakt. 

Meer over