background branding

Dure diabetesmedicijnen nauwelijks voorgeschreven

diabetes_0408_780.jpg

Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt dat er nauwelijks nieuwe, dure diabetesmedicijnen worden voorgeschreven. Farmaceutische bedrijven lopen daardoor veel omzet mis en zorgverzekeraars besparen er tientallen miljoenen euro's mee.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap is niet overtuigd van het nut van de nieuwe pillen, die in het buitenland wel op grote schaal worden gebruikt. Farmaceuten stellen zelf dat hun nieuwe medicijnen geschikt zijn voor diabetespatiënten die niet goed op de bestaande medicatie reageren. Ook zouden ze minder bijwerkingen geven.

Geen optimale zorg voor patiënten

Een deel van de patiënten krijgt volgens de farmaceuten nu niet de optimale zorg, omdat huisartsen het bij de oude medicijnen houden. Ook medisch specialisten denken er vaak zo over. Momenteel overleggen de betrokken partijen met elkaar en met de overheid over de nieuwe medicatie.

Update 10.15 uur: Weinig nieuwe medicatie in Nederland

In Nederland is slechts 5 procent van alle voorgeschreven diabetesmiddelen een nieuwe medicatie. In Duitsland is dat veel hoger. Daar gaat het om een kwart van alle voorschriften. Ook in andere Europese ligt dit veel hoger dan in ons land.

Nieuwe middelen zijn gemiddeld ruim twintig keer zo duur, vergeleken met bestaande middelen. De afgelopen jaren zijn er twintig verschillende nieuwe middelen tegen diabetes op de markt verschenen.

Volgens het IVM zijn farmaceuten gefrustreerd dat zij, in tegenstelling tot andere landen, in Nederland geen voet aan de grond krijgen. 'Ze zijn bang dat het Nederlandse model overslaat naar andere landen. Portugal heeft bij ons al informatie ingewonnen en wil weten waarom wij in Nederland anders omgaan met deze medicijnen', aldus het instituut.

Het aantal patiënten met diabetes stijgt snel en zij hebben levenslang medicijnen nodig. Om die reden zijn diabetesmedicijnen uiterst lucratief voor farmaceutische bedrijven.

Bron: ANP MediaWatch / ANP / De Volkskrant