background branding

Duidelijkheid over versterken Groningse woningen komt uiterlijk in 2023

Huis Groningen.jpg

Van de circa 27.000 woningen in het aardbevingsgebied in Groningen waarvan de veiligheid onderzocht moet worden, moet naar schatting iets meer dan de helft daadwerkelijk versterkt worden. Bewoners moeten daar uiterlijk in 2023 duidelijkheid over krijgen, meldt demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

De decennialange gaswinning in Groningen heeft tal van aardbevingen veroorzaakt, die schade hebben veroorzaakt aan onder meer woningen. Bewoners vechten al jaren voor erkenning, compensatie en een veilig huis. Maar de zowel de schadeafhandeling als de versterkingsoperatie verloopt traag en moeizaam.

Geleidelijk de gaskraan dicht

Het kabinet stelde eerder de einddatum voor de versterkingsoperatie vast op 2028. Aan het einde van dat jaar moeten alle werkzaamheden zijn voltooid. Over die tijdsplanning heeft Ollongren nu afspraken gemaakt met de regio en met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

In 2018 besloot het kabinet de gaskraan geleidelijk dicht te draaien. De gaswinning is inmiddels gezakt tot een niveau dat veilig wordt geacht door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Naar verwachting gaan de gasinstallaties in het Groningen-veld volgend jaar in een waakvlamstand. Alleen in zeer koude winters worden ze dan nog gebruikt.

De afspraken over het tijdpad zijn 'een mijlpaal'

In totaal moet nog van zo'n 27.000 woningen bekeken worden of ze versterkt moeten worden. Een groot deel zal volgens Ollongren aan de veiligheidsnorm blijken te voldoen. Naar schatting zullen vanaf volgend jaar nog zo'n 13.700 woningen wel versterkt moeten worden.

De afspraken over het tijdpad zijn 'een mijlpaal', vindt Ollongren. 'De afgelopen jaren is de planning te vaak gewijzigd en dat heeft het vertrouwen van bewoners in het aardbevingsgebied geschaad. Dit plan helpt de versterkingsoperatie vooruit.'

Aardbeving schrikt opnieuw op

In het Groningse dorp Garrelsweer in de gemeente Eemsdelta is in de nacht van maandag op dinsdag om 01.46 uur een aardbeving geweest met een kracht van 3.2. Volgens het KNMI lag het epicentrum op 3 kilometer diepte. Er zijn geen berichten over schade.

Reacties op social media laten zien dat de beving inwoners in het gebied heeft opgeschrikt. Zo zeggen mensen dat het huis aan het schudden en aan het kraken was. Ook inwoners van de stad Groningen, zo'n 20 kilometer verder, zeggen de beving te hebben gevoeld. RTV Noord laat weten al honderden meldingen binnen te hebben gekregen.

Diverse aardbevingen gemeld

In de afgelopen weken werden in de provincie Groningen diverse aardbevingen gemeld. Vorige week was er een beving in het dorp Westeremden. Ze worden veroorzaakt door de gaswinning in de regio.

De zwaarste aardbeving was bij het dorp Huizinge in 2012. Die had een kracht van 3,6. In 2019 was er een beving met een kracht van 3,4 van bij het dorp Westerwijtwerd. In datzelfde jaar waren ook aardbevingen in Garrelsweer, met een kracht van 2,5 en 1,9.

Bron: ANP